Ga naar de inhoud

Arjen Dijkstra over Eise Eisinga


Nut Vredewold

Dorpshuis De Til

Tolberterstraat 36a, Leek

10,-


di, 27 sep. - 20.00


De eerste lezing van het seizoen 2022-2023 wordt gegeven door de heer Arjen Dijkstra, tot 1 oktober directeur van het Universiteitsmuseum Groningen (daarna van het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar in Leeuwarden).

Hij houdt een voordracht over Eise Eisinga. Aan het eind van de achttiende eeuw bouwde Eisinga, inwoner van de kleine universiteitsstad Franeker, een schitterend model van het zonnestelsel. Als het af is, verspreidt het nieuws van dit Planetarium zich razendsnel over de wereld.

In zijn boek “De Hemelbouwer” vertelt Arjen Dijkstra een prachtig nieuw verhaal over het leven van Eisinga en het ontstaan van het Franeker Planetarium. Via tientallen – voorheen onbekende – bronnen weet hij een verrassend beeld te construeren van deze Nederlandse amateur-astronoom (1744-1828). Dijkstra plaatst Eisinga in de context van grote economische, politieke en wetenschappelijke veranderingen. De geschiedenis van Eisinga (die ook nog in Visvliet heeft gewoond) en het Planetarium zijn nauw verweven met het ontstaan van het moderne Nederland. Op de avond is het boek te koop. 

Bij de ingang betaalt u € 10,- entree per persoon, inclusief een kopje koffie/thee vooraf en een consumptie in de pauze (voor leden: € 5,-).