Ga naar de inhoud

Antiklimax – Hamlet versus Don Quixote


Grand Theatre

Grand Theatre

Grote Markt 35, Groningen


do, 23 feb. - 20.00


vr, 24 feb. - 20.00


Op 24 februari gaat Hamlet versus Don Quixote in première in Grand Theatre. In deze voorstelling kruipen Evalinde Lammers en David Westera in de huid van twee grootheden uit de westerse literatuurgeschiedenis. Zal de twijfelende Hamlet het afleggen tegen de onbezonnen Don Quixote? Of is hij de held die onze wereld vol crises nodig heeft? 

Na de brutale bewerking van Peer Gynt trekken de makers van Antiklimax opnieuw twee (anti)helden uit de westerse literatuurgeschiedenis naar het hier en nu.Een duel tussen de 17e-eeuwse karakters ‘Hamlet’ van William Shakespeare en ‘Don Quixote’ van Miguel de Cervantes – tussen hoofd en hart, tussen egoïsme en idealisme. 

In Hamlet versus Don Quixote gaan Evalinde Lammers en David Westera op zoek naar de Hamlet en Don Quixote in zichzelf, wentelend in geschiedenis en fictie, worstelend met zichzelf en het publiek. Om wat voor helden vraagt onze tijd? ‘Deze voorstelling gaat over heldendom’, vertelt regisseur Koen van Seuren. ‘Wie van de twee willen we aan onze zijde? Wie biedt er troost?’.

Wie te zijn, wie niet te zijn? Is ‘t nobeler de slagen en stoten van het noodlottig toeval – getroost en gesterkt door onze idealen – te bevechten, of muitend aan de vloed van moeilijkheden een eind te maken – te sterven, slapen… oftewel: ‘to Hamlet or to Don Quixote… That’s the question!’, aldus van Seuren. 

Hamlet versus Don Quixote wordt mede mogelijk gemaakt door Grand Theatre en Station Noord.

Over Antiklimax
Antiklimax maakt energiek, persoonlijk en meeslepend theater, dat humor niet schuwt en het publiek letterlijk en direct aanspreekt. David Westera (1996) en Koen van Seuren (1994) schrijven nieuwe teksten op basis van repertoire of groot werk uit de theatergeschiedenis. Antiklimax is maker binnen Station Noord en aangesloten bij platform STORMRAM.

Over Grand Theatre Groningen
Grand Theatre is het eigenzinnige en baanbrekende theater van Groningen. Vanuit het hart van de stad plaatst het theater toonaangevende programma’s in hedendaags perspectief.

Antiklimax – Hamlet versus Don Quixote

Donderdag 23 februari 20:00 uur (try-out), Grand Theatre, Groningen             Vrijdag 24 februari 20:00 uur (première), Grand Theatre, Groningen