Ga naar de inhoud

Annette Timmer in gesprek met Liesbeth Woertman

Over 'Wie ben ik als niemand kijkt?'


Bibliotheek Noordenveld & Daan Nijman

Bibliotheek

Heerestraat 178, Roden

8,-


zo, 22 jan. - 14.30


Hoe je je uiterlijk ervaart heeft weinig te maken met hoe je er uitziet. Dat heeft meer met je zelfbeeld dan met je spiegelbeeld te maken. Dat is een van de bevindingen van Liesbeth Woertman, emeritus hoogleraar psychologie.

Woertman houdt zich al langer bezig met mensen, vooral vrouwen, hun uiterlijk en hoe ze daar naar kijken. In ‘Wie ben ik als niemand kijkt’ richt ze zich vooral op de oudere vrouw.

Woertman, zelf 68 jaar, stelt dat vrouwen hun leven lang zijn gebombardeerd met de valse boodschap: hoe mooier, hoe gelukkiger. Het niet meer afhankelijk zijn van de blik van mannen, kan vrouwen verlossen van de druk om aan een schoonheidsideaal te voldoen en ruimte maken om meer vanuit bezieling te leven, bijvoorbeeld om te ontdekken wat je niet eerder zag: ,,En dan blijkt ouderdom ineens een fase van groei en bloei.”

Prof. dr. Liesbeth Woertman is hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht. Zij promoveerde in 1994 op het onderwerp lichaamsbeelden.

Annette Timmer is presentator, interviewer en organisator. Daarnaast is ze samensteller en medepresentator van De Literaire Hemel en projectleider van de literaire evenementen Zomerzinnen en Winterzinnen.

Toegang: €6,00 voor leden, €8,00 voor niet-leden (incl. 1 kop koffie/thee)

Boekhandel Daan Nijman en bibliotheek Noordenveld organiseren deze activiteit.