Ga naar de inhoud

Anita Larkens signeert ‘Geboortelot’


Riemer

Riemer

Nieuwe Ebbingestraat 1, Groningen


vr, 25 mrt. - 15.00


Vrijdagmiddag 25 maart signeert Anita Larkens haar boek Geboortelot bij Boekhandel Riemer

Geboortelot is gebaseerd op ware gebeurtenissen en speelt zich grotendeels af op het Groningse platteland. We volgen twee vrouwenlevens in de tweede helft van de negentiende eeuw, de tijd waarin Aletta Jacobs begint met haar strijd voor het vrouwenkiesrecht. De kloof tussen man en vrouw is enorm, die tussen burger en arbeider nog groter.

Jannetje werkt als dienstmeid voor een domineesgezin en wordt geplaagd door heimwee en eenzaamheid. De komst van Adriana brengt haar de nodige afleiding – voor het eerst voelt Jannetje zich niet langer alleen. De beroeping van de dominee naar het noorden brengt Jannetje dichter bij een andere vrouw, Bouwina, die daar zo haar eigen strubbelingen heeft. Bouwina draagt de zorg voor haar kleindochter Bouke. Ze doet er alles aan om het meisje voor te bereiden op een leven als arbeidersmeid.

Bouwina’s inspanningen zijn tevergeefs: Bouke glijdt af in de criminaliteit en komt in de gevangenis terecht. Ook Jannetjes beschermelinge Adriana begaat misdrijven. Wanneer het lot Jannetje en Bouwina samenbrengt, vinden zij troost en begrip bij elkaar.

Terug