Ga naar de inhoud

Ana van Es en Jan Keulen: verslag doen uit een wespennest


NVJ

Café de Sleutel

Noorderhaven z.z. 72, Groningen

0,-


ma, 17 apr. - 19.30


Op maandag 17 april organiseert de NVJ samen met Jan Keulen en Ana van Es een tweegesprek over hun ervaringen als correspondent in het Midden-Oosten. Na afloop is er gelegenheid bij te praten tijdens de borrel in Café de Sleutel, Groningen. Lees verder wat je deze avond kunt verwachten en meld je aan via onderstaand formulier.

Tweegesprek

Verslaggevers schrijven de eerste versie van de geschiedenis. Dat geldt zeker voor buitenlandcorrespondenten die conflicten en oorlogen verslaan. Jan Keulen (1950) en Ana van Es (1985) waren -in verschillende periodes- beide Volkskrant-correspondent in onder andere het Midden-Oosten, met als standplaats Beiroet. Beide hadden een hekel aan de spruitjeslucht thuis… 

Voor journalistiek die ertoe doet moet altijd een prijs worden betaald, schrijft Keulen in zijn boek ‘De oorlog van gisteren’, dat in november uitkwam. Collega-journalisten werden ontvoerd, ontslagen, gevangengezet, gemarteld en zelfs gedood. Zelf kampte Keulen met trauma’s en een burn-out, en hij werd beschuldigd van antisemitisme. 

Ana van Es loopt decennia later deels tegen dezelfde problemen aan als Keulen. Zij komt terecht in gewelddadige situaties in Jemen, Libië, Syrië en Libanon en schrijft veel over de terreur van Islamitische Staat. Op het ogenblik is zij verslaggever/columnist in Nederland.  

Ana interviewt Jan naar aanleiding van ‘De oorlog van gisteren’. En Jan bevraagt Ana over nieuwe ontwikkelingen, zoals de rol van sociale media, polarisatie en het wantrouwen tegen de journalistiek. Verder komt ter sprake: werken in landen zonder persvrijheid of in een failed state zoals Libanon, hoe om te gaan met gevaar en geweld, nieuwsmoeheid aan het thuisfront en de vraag of het buitenlandcorrespondentschap echt de ideale journalistieke baan is.

Praktische informatie

Datum: 17 april 2023
Inloop: 19:00 uur
Start tweegesprek: 19:30 – 21:00 uur en vanaf 21:00 uur borrel
Locatie: Café De Sleutel, Groningen

Terug