Hoe leef je door als je een oorlog hebt meegemaakt: dat is het thema van ‘Koffer vol geheimen’, de nieuwe muzikale voorstelling van het 4 Mei-Projekt in Groningen. Gemaakt op basis van waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog van ouders, grootouders en overgrootouders van koorleden én van vluchtelingen van nu. Het liefst spraken ze er niet meer over – toen niet en nu ook niet.
De voorstelling is gemaakt in het kader van ‘80 jaar Vrijheid’ en gaat in première na de Stille Tocht en Dodenherdenking op 4 mei, in de Doopsgezinde Kerk in Groningen.
Wat vertel je je kinderen en kleinkinderen?
Als je een oorlog hebt meegemaakt, wat vertel je daarover later aan je kinderen? In 1945 hielden de meeste mensen die koffer vol geheimen het liefste dicht. Zo gaat het nu nog steeds. Vluchtelingen komen naar Nederland met hun eigen koffers. Ook zij houden die het liefste dicht. Maar volgende generaties vragen zich af hoe je doorleeft na een oorlog. In ‘Koffer vol Geheimen’ gaan er koffers open met verhalen én liederen over hoop, wanhoop, zwijgen, wegkijken, helden en daders.
Première van lied ‘Hese stenen’
Speciaal voor deze voorstelling schreef dichteres en koorlid Sylvia Dragtstra het gedicht ‘Hese stenen’. De jonge Groningse componist Karel Stegeman zette het op muziek.
Sylvia: “Stenen slijten door water: dat is het bewust en onbewust vergeten. De stenen staan voor mij ook voor mensen die wél vertellen hoe het was, voor de mensen die waarschuwen om niet mee te gaan in oorlogsretoriek.”
Karel: “Oei wat is dit mooi, dacht ik toen ik het gedicht las. Ik zat op de boot naar Schier en had direct een grote glimlach. Hier kon ik wel wat mee. Een goed lied is voor mij een lied met onmiddellijke aantrekkingskracht en fijn om naar te luisteren, zonder dat het plat is. Het is een verhaal dat je vertelt.”
Over het 4 Mei-Projekt, haar koor en de volgende generatie
Dit jaar bestaat het 4 Mei-Projekt 45 jaar. Al die jaren zingen we vanuit onze idealen over vrijheid, democratie, tolerantie. Dit geluid is vandaag harder nodig dan ooit, vinden we. Daarom willen we ons gedachtengoed overdragen aan volgende generaties. Dat doen we met onze jonge loot STEK. STEK-leden dragen met liederen en verhalen uit hun familiegeschiedenis bij aan ‘Koffer vol geheimen’.
Uitvoerenden
Directie en regie: Robert Ramaker
Musici: Karin Heesen (viool), Mayra Garrido (piano), Rop Haverkort (accordeon en piano)
Spelers: Karlijn Ringnalda, Jelle Terwal en Helma Erkelens
Met dank aan Mheyar Alzaide en Bab Ad Daar.
Voorstellingen en tickets
- 27 april 15.00 uur Woudbloem
- 4 mei 21.00 uur Doopsgezinde Kerk Groningen (première)
- 8 mei 20.00 uur Synagoge Groningen
- 10 mei 20.00 uur Bonifatiuskerk Vries
Tickets verkrijgbaar via https://www.4meiprojekt.nl/. Kaarten kosten €15, –. Voor jongeren en Stadjerspashouders: €10,–