Ga naar de inhoud
vrijdag 20 september, 2024

Benefietconcert voor Sudan

Op zondag 22 september organiseert Stichting Pittig Gekruid in samenwerking met het A-Theater een speciaal benefietconcert voor Sudan. Een ontmoeting voor vrede en verbinding in de landelijke Vredesweek van PAX.  Op 14 september start de landelijke vredesweek van Pax. Een mooie gelegenheid om te vieren en te reflecteren dat we in Groningen veelal vreedzaam samenleven. Hoe zorgen we dat het zo blijft? En hoe kunnen we de vrede verder versterken?

In Sudan is een bloederige oorlog gaande die nu al ruim een jaar duurt. 25 miljoen mensen zijn in nood en er is sprake van een dreigende hongersnood.

Een benefietconcert voor Sudan

Op 15 april 2023 begon de bloedige machtsstrijd tussen het Sudanese leger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF). Deels gedreven door goud- en oliewinning.  De westelijke regio Darfur is het epicentrum van het geweld, waar volgens de Verenigde Naties misdaden tegen de menselijkheid worden gepleegd. Tienduizenden burgers zijn vermoord en verwond. In totaal zijn 9 miljoen mensen op de vlucht – vertrokken naar buurlanden of ontheemd in eigen land. Ook op mondiaal niveau is dit heel veel. Van alle mensen wereldwijd die ontheemd zijn in eigen land, is 1 op de 8 Sudanees!

De grootste hongercrisis ter wereld

Het geweld in Sudan komt bovenop een dreigende hongersnood. Oogsten en landbouwmateriaal worden geplunderd, waardoor burgers niks meer kunnen verbouwen en eten. Geld om zelf voedsel te kopen is er meestal niet. Vooral omdat door inflatie de voedselprijzen torenhoog zijn geworden. Ook klimaatverandering speelt een dramatische rol. Sudan heeft van nature een droog klimaat, maar de laatste jaren regent het bijna helemaal niet meer. Oogsten mislukken en vee sterft. Sudan lijkt voor de wereld een vergeten oorlog, maar de impact op miljoenen Sudanezen is levensecht én levensgroot.

Muziek en optredens van o.a.: Nagham koor, D-flat Carpet, Turn Loose, Fuzzz, Vamba Sherif, Rudo Walker, Sylvia Dragtstra

Gastheer: Charles Goudsmit

Charles Goudsmit van Stichting Pittig Gekruid kookt een Indonesische vegan maaltijd. Deze maaltijd kost € 15,50 en de gehele opbrengst gaat naar Sudan.

Alle inkomsten en opbrengsten van Benefietconcert voor Sudan komen ten goede van de stichting Oxfam Novib voor de slachtoffers van de oorlog in Sudan. Wilt u ook doneren? Kijk voor meer informatie op: www.oxfamnovib.nl

Aanvang: 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur) / eindtijd: 19.00 uur
Entree: € 5,- (opbrengst gaat naar Sudan)
Tickets: verkoop aan de zaal

Benefietconcert voor Sudan