Ga naar de inhoud
maandag 9 september, 2024

Debuten van Richard Nobbe en Sonja Schulte

Dit najaar verschijnen bij uitgeverij Passage de debuten van Richard Nobbe en Sonja Schulte. Beide Groninger schrijvers namen deel aan het Talentenprogramma van Noordwoord. Zondagmiddag 29 september wordt de dichtbundel Waar iemand woont van Richard Nobbe gepresenteerd. De roman Hutten bouwen van Schulte verschijnt in november.

Het Talentprogramma van Noordwoord biedt lokale schrijvers die zich willen professionaliseren een leertraject waarmee ze gericht aan hun ambities werken met bijvoorbeeld workshops en coaching op maat. Richard Nobbe was een van de eerste schrijvers die deelnam aan ons programma en hij volgde meerdere cursussen. Samen met Sonja Schulte was hij een van de vier deelnemers aan een topklas toneel die we in 2020 organiseerden samen met de tekstsmederij.

Richard Nobbe

In Waar iemand woont schalt een taal die onze wereld onverbiddelijk de verwoesting intrekt. Een megalomane autist luidt met ratelende profetieën de eindtijd in. Uit de apocalyps ontstaat een thuis voor treurige heiligen, een ongenaakbaar landschap, een schier eindeloze, diepgrauwe zee en een pathetische god. Talen worden met elkaar verhaspeld tot er een nieuwe wereld ontstaat, een wereld die even gruwelijk als bezwerend is. Richard Nobbe (1993) is dichter en (radio)columnist. In de periode 2020-2022 was hij stadsdichter van de gemeente Oldambt, hij heeft meermaals gepubliceerd in Op Ruwe Planken en toerde rond met de Poëziebus. Hij is betrokken bij het open podium Natte Neuzen en lid van de Dichtclub. De boekpresentatie is zondagmiddag 29 september in het Prinsentheater.

Sonja Schulte

Vier reizen nemen de lezer van deze roman mee naar Vlieland, Dartmoor, Cesky Raj en de Eifel. Schulte zet in Hutten bouwen alle zintuigen in. De roman maakt een reis door bos en herinnering. Verleden, familie en rouw spelen een belangrijke rol. Met een scherp observatievermogen en een prachtig gevoel voor stijl ontstaat een verrassende debuutroman.

Sonja Schulte (1982) studeerde kunstgeschiedenis aan de RuG en is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde in De Revisor, Tirade en De (internet) Gids. Haar eerste essay verscheen op De Optimist, waar ze later een van de redacteurs voor het Handboek voor een Optimistisch leven werd. Ze werkte als presentator en redacteur voor Oogradio en Radio Noorderzon en recenseerde literatuur en beeldende kunst voor Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant. 

Debuten van Richard Nobbe en Sonja Schulte