Ga naar de inhoud
dinsdag 30 juli, 2024

Open call: Alles stroomt

schrijfproject voor Het Grote Gebeuren 2025

Zit je in de beginfase van je schrijverschap en heb je zin om nieuwe ervaringen op te doen, dan is dit project misschien iets voor jou. Je werkt binnen een groepsverband aan je individuele ontwikkeling. Tussen eind september 2024 en half februari 2025 volg je een kijk-en-schrijf-workshop en krijg je daarna ondersteuning bij het verder werken aan de ontstane ideeën en teksten. Het resultaat presenteer je tijdens festival Het Grote Gebeuren op 15 februari 2025.

Het project gaat van start met een kijk-en-schrijf-workshop door Eric Brinkmann. Hij schreef onder andere ‘Wandelen met meester Li’ en ‘Filosofische wandelingen’; voor dit laatste boek werd hij genomineerd voor de Jan Wolkersprijs. Hij was te gast op Het Grote Gebeuren in 2023 waar hij een wandelles verzorgde.

De kern van de workshop is het observeren en beschrijven van landschapselementen, zoals stromend water. Hiervoor ga je op zaterdag 28 september tussen 12 en 17 uur wandelen en schrijven langs de Aa of de Hunze. Op zondagochtend 29 september presenteer je je notities en geeft Eric feedback.

De ideeën die je in deze kijk-en-schrijfworkshop hebt opgedaan kun je verwerken in een tekst en presentatie daarvan. Je gaat hier tot half februari mee aan de slag. Er zijn in deze periode nog twee momenten dat je het geschrevene presenteert aan de andere deelnemers en dat je professionele adviezen krijgt. Daarnaast is er halverwege het project een bijeenkomst waarin je werkt aan de presentatie. Op de dag van het festival is er nog zo’n werksessie en een generale repetitie.

Het schrijven is je eigen, individuele proces, het met een groep werken aan de presentatie geeft de mogelijkheid om ontstane samenhangen, tegenstellingen en andersoortige verbanden goed tot hun recht te laten komen en de voordrachten extra kracht en dynamiek te geven.

Je kunt je tot uiterlijk 1 september aanmelden per e-mail: r.kamminga@noordwoord.nl. Stuur hiervoor een brief met motivatie, cv en voorbeelden van recent werk (max. drie gedichten of 1000 woorden proza). Je kunt uitgenodigd worden voor een gesprek op 9 of 10 september.

Bij deelname is aanwezigheid bij de vijf onderdelen van het programma verplicht.

PLANNING

Periode: 28 september 2024 – 15 februari 2025

Aanmelden: uiterlijk 1 september

Onderdelen     

  • Observatie- en schrijfworkshop door Eric Brinkmann (28 en 29 september)
  • Eerste schrijf- en redactiedag m.m.v. o.a. Vincent Kortmann (19 of 26 oktober)
  • Voorbereiding presentatie m.m.v. (o.v.b.) Theo de Groot (19 of 26 november)
  • Tweede schrijf- en redactiedag  (25 januari of 1 februari)
  • Afronden presentatie (15 februari)

Open call: Alles stroomt