Ga naar de inhoud
donderdag 15 februari, 2024

Ontdekkingen van een boekhandelaar

Soldaten in dienst van boekverkoop

Door: Joke Aartsen

Bijna bij Leens steekt bij een rotonde een groepje stenen staketsels hoog de lucht in. Staat daar nou een nieuw kerkje? Nee, het is een Folly van Groningen, een kunstwerk dat verwijst naar Groninger ambacht (steenfabrieken), architectuur (de Amsterdamse School), kunst (De Ploeg) en kerkjes. Een prachtig beeld in de mooie Groningse omgeving op weg naar een andere cultuuruiting: boeken bij de Read Shop annex drogisterij in Leens.

Wat was qua verkoopaantal de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Henry en Paula de Ruiter, die al negen jaar met schoonzus Tessa van der Veen-Van Duinen en nog vier medewerkers de Readshop Van Duinen bestieren, zijn verrast door niet alleen de verkoop van vele Rileys, De jongen, de mol, de vos en het paard, maar ook van de nodige regioboeken en literaire romans. De winkel is vooral een drogisterij, maar heeft daarnaast een groot assortiment boeken. Deze zijn ondergebracht in afdelingen voor jeugd, christelijk, thriller en regio en een grote uitstalling van veel recent verschenen literaire romans. Anjet Daanjes Ooievaar ontbreekt bijvoorbeeld niet en wordt goed verkocht. Leens heeft voor wat betreft het winkelaanbod een streekfunctie, dus er komen klanten vanuit de wijde omtrek. Bovendien zijn er zomer en winter toeristen in dit deel van de provincie. Er is namelijk altijd veel te doen en te bezoeken in de omgeving, zoals het theemuseum in Houwerzijl, het Lauwersmeergebied, Zeehondencentrum Pieterburen en de dierentuin Doezoe in Leens zelf. De toeristen zorgen zeker ook voor de nodige klandizie.

Wat was voor jou als boekverkoper de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Verrassend is de verkoop van de lijvige boeken Bedrijvenboek De Marne en Boerderijen in De Marne. Deze boeken over de voormalige Noord-Groningse gemeente De Marne, sinds 2019 opgegaan in Het Hogeland, zijn niet alleen lijvig maar ook prijzig. Toch is er veel belangstelling voor. Ook andere regionale schrijvers en boeken over de regio vinden hun weg naar de Hogelandbewoners in Leens en omstreken zoals werk van Ingeborg Nienhuis, vorig jaar schrijfster van het jaarlijkse Groninger en Groningstalige ‘begunstegersbouk’, de historische roman Geboortelot van docent Gronings Anita Larkens, een detective van Annelies van Bloois, de verzamelbundel ‘Winterbouk’ en de autobiografie van Ester van Joolen over haar misbruikverleden. Opvallend is ook de aandacht voor boeken over de visserijgeschiedenis van de streek. In de regiokast staat verder de vuistdikke biografie van de in 2003 overleden dichter C.O. Jellema uit Leens.

Van welke schrijver/dichter hoop je dat er heel snel weer een nieuw boek uitkomt en waarom?

Henry en Paula zijn voor ze de winkel begonnen lange tijd beroepsmilitair geweest. Het pas verschenen boek Groeipijn geschreven door Ray Klaassens, bekend van het tv-programma Kamp van Koningsbrugge, is een nieuw net verschenen boek dat Henry’s bijzondere belangstelling heeft. Hij kent Klaassens persoonlijk, heeft in het leger met hem gewerkt. Daarnaast kijken Henry en zijn dames vooral uit naar boeken waar de klanten naar uitkijken zoals de vakantiethrillers van Linda van Rijn.


Er gaan heel wat boeken door de handen van boekverkopers, dus zij weten het snel als er iets interessants verschijnt. Daarom vragen we zo af en toe eens een boekhandelaar naar zijn of haar ontdekkingen. Het vorige interview was met Ingeborg van den Bovenkamp van de Kinderboekwinkel.

Ontdekkingen van een boekhandelaar