Ga naar de inhoud
dinsdag 9 januari, 2024

Ontdekkingen van een boekhandelaar

Blije boekwinkel in de binnenstad

Door: Joke Aartsen

In een grijs verleden opende aan de ‘stille kant’ van de Vismarkt in Groningen een van de eerste kinderboekwinkels van Nederland. We schrijven de woelige jaren ’80. Het was een warme winkel met zachtgele vloerbedekking en bevlogen en enthousiaste eigenaars en medewerkers. De kinderboekwinkel bleek geen eendagsvlieg maar de opmaat tot een familiebedrijf waarin inmiddels een derde generatie werkzaam is en dat in Groningen én Rotterdam een prachtige zaak heeft opgebouwd. De Groninger Kinderboekwinkel is verhuisd naar de Stoeldraaierstraat. Ingeborg van den Bovenkamp werkt er al 25 jaar met veel plezier en dat straalt ze uit ook. Een van de mooie kanten van het werken in een kinderboekhandel, zegt ze, is het feit dat mensen in deze winkel niet alleen een boek, maar ook advies zoeken. Dat advies kan zij geven en dat maakt haar werk eervol en dankbaar en haar een blij mens.

Wat was qua verkoopaantal de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Een prachtige verkoopverrassing is het jeugdboek Olaf dat het afgelopen najaar is uitgekomen. Olaf is een boek voor kinderen vanaf 10 jaar. Het is geschreven door de Groninger schrijver, muzikant en gepensioneerd docent Rob Stoker, de illustraties zijn van Groninger Tom Beijering en het boek is heel mooi uitgegeven door uitgeverij Kleine Uil uit stad, waarmee het dus een volledig Gronings product is! De kinderboekhandel verkoopt vooral boeken voor kinderen tot en met de basisschoolleeftijd of ietsje ouder. De oudere jeugd haalt de leesinspiratie van tiktok of boektok. Daarop worden vooral Engelstalige boeken aangeprezen die wellicht goed verkocht worden, maar niet specifiek in deze winkel.

Wat was voor jou als boekverkoper de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Wat Ingeborg betreft zijn er de laatste periode meerdere grote verrassingen uitgekomen. De eerste is het prentenboek Konijn en boom van Balint Zsako. Het is een woordeloos prentenboek over een konijn, een boom en hun zoektocht naar vriendschap en verbeelding, uitgegeven door uitgeverij De Eenhoorn. Bij het ‘lezen’ kan de voorlezer of lezer het verhaal zelf woorden geven, gestuurd door fabelachtig mooie illustraties. Ook het boek Waar is Polle Poes van Marijke Klompmaker is een verrassend mooie nieuwkomer. Het is een speels en fantasievol kijk- en zoekboek voor peuters en andere kinderen vanaf 3 jaar, getekend in een kleurrijke stijl met een overvloed aan getailleerde tekeningen. Een andere fijne verrassing is Midwinternacht van Rick de Haas, een voorleesprentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar. Het is een hartverwarmend verhaal over een familie met vertraging op weg naar oma en spookjes die de familiehonneurs zolang waarnemen. Ingeborg is er zó enthousiast over, dat ze het niet alleen laat zien, maar ter plekke allerlei gedeeltes gaat voorlezen. Zo kun je je in deze winkel al heel snel zelf weer kind voelen en je mee laten voeren in schoonheid en fantasie.

Van welke schrijver/dichter hoop je dat er heel snel weer een nieuw boek uitkomt en waarom?

Tegen beter weten in hoopt Ingeborg op snel een nieuw boek van kunstenares Charlotte Dematons, wier herziene Sinterklaasboek overal zomaar uitverkocht was. Het laatste boek van de Amerikaanse illustrator Matthew Forsythe was Emma, een mooi getekend, humoristisch voorlees-prentenboek voor kinderen van ongeveer 4 tot 8 jaar. Een nieuw boek van hem is iets om naar uit te kijken. Een andere schrijver van wie wat Ingeborg betreft wel met een nieuwe titel mag verschijnen is Jochem Meijer. Zijn laatste Gorgelboek verscheen vorig jaar. Het hoeven overigens niet per se bekende schrijvers te zijn van wie wat nieuws uitkomt. Er verschijnen voortdurend nieuwe originele en mooie kinderboeken. Dat je mensen daarop mag wijzen, is een cadeautje. ‘We maken kinderen blij’, zegt ze, ‘en dat maakt ons weer heel blij’.


Er gaan heel wat boeken door de handen van boekverkopers, dus zij weten het snel als er iets interessants verschijnt. Daarom vragen we zo af en toe eens een boekhandelaar naar zijn of haar ontdekkingen. Het vorige interview was met Thijs Buiting van reisboekwinkel De zwerver

Ontdekkingen van een boekhandelaar