Roman- en toneelschrijver Marijke Schermer is de nieuwe Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit najaar zal ze een drietal lezingen verzorgen en een reeks hoorcolleges voor studenten van de universiteit. Moet de schrijver of lezer sympathie voelen voor een hoofdpersoon? Wat staat er niet maar lees, begrijp of voel je wel? Mag je over alles en iedereen schrijven? De antwoorden op deze vragen krijgen we in september en oktober.
Roman- en toneelschrijver Marijke Schermer werd in 1975 geboren in Amsterdam, groeide grotendeels op in Groningen, en studeerde aan de Toneelschool Arnhem (ARTEZ) om actrice te worden. Ze behaalde wel haar diploma maar speelde daarna nooit meer toneel. Ze schreef toneelstukken en libretto’s en regisseerde haar eigen en andermans werk. In 2009 ontving ze de Charlotte Köhler Prijs voor haar toneelwerk. Haar werk werd door meerdere gezelschappen gespeeld en vertaald in het Engels, Duits, Frans en Roemeens. Ze schreef een aantal korte verhalen en de romans Mensen in de zon (2013), Noodweer (2016) en Liefde, als dat het is (2019) werden lovend ontvangen in de pers. Liefde, als dat het is stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2020. Naar aanleiding van deze roman schreef het NRC dat Schermer ‘hard op weg is een van de interessantste schrijvers van Nederland te worden.’
Maandag 12 september gaat Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders met Schermer in gesprek over haar werk, haar achtergrond en over haar observaties van het leven en de gedragingen van individuen, stellen en gezinnen. Vervolgens geeft Schermer op 19, 26 september en 3 oktober lezingen over haar werk. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Studium Generale Groningen.
Foto: Marijke Schermer | Tessa Posthuma de Boer