Ga naar de inhoud
donderdag 10 oktober, 2024

Stadsdichtersessies: eerste hulp bij poëzie

Voor de aftrap van de Stadsdichtersessies heeft stadsdichter Esmé van den Boom alle officiële dichters van Groningen gevraagd én de ‘allerofficieelste dichter van Nederland: Babs Gons’. De Dichter des Vaderland wordt deze avond dus vergezeld door de drie wijkdichters die Stad momenteel rijk is.

Een jaarlang wordt er een lokaal poëzie-initiatief voorgesteld tijdens de Stadsdichtersessies in het Forum. Als huisband treedt muzikaal kunstenaarscollectief Het Kanaal op. Wie hoopt op poëzie van onze stadsdichter komt deze eerste editie bedrogen uit, ze voert slechts het woord en kondigt de gasten aan.

Voor Babs Gons vormt haar dag vol optredens in Groningen de aftrap van haar plan om in alle provincies van Nederland op te treden. Daarmee benoemt ze gelijk een van de grote voordelen van haar functie: ‘alles wat ik bedenk kan ik uitvoeren. De titel geeft ideeën een impuls.’ Onlangs realiseerde Gons zich dat ze op 12 december 1999 voor het eerst een spoken word avond organiseerde en dit jaar dus 25 jaar actief is als dichter en organisator. In het gedicht dat ze voordraagt staat ze stil bij al die dichters die ook een beat voelen. Van Shakespeare tot haiku’s en Sonia Sanchez.  

Voor Willemijn van de Walle, wijkdichter van De Hoogte en de Korrewegwijk, staat spelen met taal voorop. Wijkdichters zijn de ‘eerste hulp bij poëzie.’ Ze trad op en organiseerde evenementen bij een kringloopwinkel en werkt nu aan een voorstelling samen met vrouwen die fietsles volgen bij Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn.

Ronald IJpma, de wijkdichter van Lewenborg, is op een andere manier behulpzaam. Voordat hij wijkdichter werd, schreef hij al een tekst over laaggeletterdheid en voerde die op op de Grote Markt.  Hij noemt zich dan ook een woordkunstenaar die ook dicht en rapt. Esmé wijst erop dat in Nederland zo’n twintig procent van de inwoners laaggeletterd is en dat iedereen in het publiek die mensen ook kent. Een goed startpunt is de site ikwilleren.nl, maar mensen mogen zich natuurlijk ook bij Ronald melden.

Hannan van Rooij geeft deze avond een van haar eerste optredens als wijkdichter van Vinkhuizen en is nog zoekende naar haar relatie met de wijk. Ze wilde een grappige tekst schrijven waardoor mensen ‘die chick met bril en knotje’ zouden onthouden, maar ondertussen staat Vinkhuizen te boek als probleemwijk en was er recent nog een schietpartij. Daar staat dan weer plekken als het Roegbos en de kinderboerderij tegenover, maar hoe kan ze het verschil maken als ze de mensen in haar flat niet eens kent?

Als Babs Gons afsluit merkt ze verbaasd op dat Amsterdam geen wijkdichters heeft en het initiatief ook niet op andere plekken heeft gezien. Veel lokaler dan de wijkdichters zal je het in Groningen niet vinden. Alle drie bewezen ze dat de onderwerpen waarover ze schrijven het belang van hun wijk overstijgen. Of de rest van de stadsdichtersessies net zo geëngageerd zijn is afwachten, maar als visitekaartje voor de Groningse scene was deze eerste editie zeer geslaagd.

De Wijkdichters Willemijn van de Walle, Hanan van Rooij en Ronald IJpma kan je het beste volgen op Instagram. VRIJDAG in de buurt ondersteunt de wijkdichters en op hun website kan je ook zien waar ze optreden. Van Rooij trapt haar functie op 24 oktober af met een avond bij Tuin in de stad. 13 November is er weer een Stadsdichtersessie. Natte Neuzen maakt er dan een feestje van samen met de Vlaamse dichter Astrid Haerens.

Maarten Praamstra

Foto: Joke Aartsen

Stadsdichtersessies: eerste hulp bij poëzie