Ga naar de inhoud
dinsdag 12 maart, 2024

Shortlist Beste Groninger Boek 2024 bekend

De shortlist voor het Beste Groninger Boek van 2024 is bekend. Er maken jaarlijks tien boeken kans om het Beste Groninger Boek 2024 te worden. Vijf voor fictie, vijf voor non-fictie. De jury maakte dit jaar een selectie uit de in totaal 49 inzendingen. De twee winnende boeken worden zaterdag 25 mei bekend gemaakt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest in Forum Groningen. De winnaars ontvangen zoals elk jaar een kunstwerk.

SHORTLIST FICTIE

Er werden 26 boeken ingezonden voor de categorie fictie. De shortlist voor fictie is dit jaar divers en bevat poëzie, een dagboek, een jeugdboek, een boek in het Gronings en een roman. De genomineerden zijn:

• Het Amazone-dagboek van Elzo Smid (Palmslag)
• Levende legende, n Grunneger odyssee van Ingeborg Nienhuis (t Grunneger Bouk)
• Als, dan van Janneke de Bijl (Nijgh & van Ditmar)
• Mijn dochter draagt een steen van Lilian Zielstra (Passage)
• De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp (Querido)

SHORTLIST NON-FICTIE

Voor de categorie non-fictie werden 23 boeken ingezonden en ook deze lijst is zeer divers als je kijkt naar de uiteenlopende onderwerpen van de boeken. De genomineerden zijn:

• Leven toevoegen aan de dagen, van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw – hoe een stervensproces verloopt van Els Quaegebeur & Sander de Hosson (Arbeiderspers)
• Kinderen van Amalek, mythes en feiten rond het Israëlisch-Palestijns conflict van Erik Ader (Palmslag)
• Fongers: het illustere rijwielmerk van Jos Rietveld (Joadoor BV)
• Blauwestad, een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten van Karin Sitalsing (Atlas Contact)
• Ei, foetus, baby: een nieuwe geschiedenis van zwangerschap van Trudy Dehue (Atlas Contact)

BESTE GRONINGER BOEKENFEEST

De prijzen worden ook dit jaar uitgereikt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest op zaterdag 25 mei in Forum Groningen. Dit feest is niet alleen voor de genomineerden en hun genodigden, maar voor iedereen die van goede boeken houdt.

Het wordt een feestelijke, gezellige avond met drankjes en lekkere hapjes, gesprekken met de genomineerde schrijvers en vooral veel ruimte om bij te praten en te netwerken.
De toegang is gratis, kaartjes zijn te reserveren via de website van Forum Groningen.

JURY

De jury bestaat dit jaar uit Annemarie van Buuren (fotograaf), Nick Everts (theoloog), Maaike Molhuysen (zelfstandig literair redacteur en schrijfcoach), Anneke Tiddens (adviseur taal als basis bij Biblionet Groningen) en Ben Westerink, (winnaar non-fictie BGB 2023).

BESTE GRONINGER BOEKENCLUB

Behalve de officiële jury is er in de stad Groningen ook nog een lezersjury aan het werk. Tien mensen die van boeken houden, lezen de vijf genomineerde fictieboeken. Het boek dat zij het beste vinden zal de boekenclubprijs winnen. Wil jij volgend jaar ook zo’n boekenclub in je eigen gemeente starten? Neem dan even contact op met NOORDWOORD door te mailen naar marketing@noordwoord.nl.

OVER DE PRIJS

Meer informatie over de prijs vind je hier.

Shortlist Beste Groninger Boek 2024 bekend