Ga naar de inhoud
donderdag 14 september, 2023

Ruth Ruijgers: “De wereld ligt aan onze voeten.”

Nieuwe huisdichter RUG

De nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen maakt altijd haar debuut bij de opening van het Academisch Jaar. Vrijdag 1 september werd duidelijk dat Ruth Ruijgers (2002) zich de nieuwe huisdichter van de universiteit mag noemen. De vierdejaars studente Religiewetenschappen volgt Yfke Bethlehem op.

Ruijgers kreeg het nieuws in juli te horen van Bram Douwes. De programmeur van Usva begeleidt de huisdichters. “Hij viel met de deur in huis en zei dat ik de nieuwe huisdichter was.” In een ver verleden publiceerde de huisdichter in de Universiteitskrant en de afgelopen jaren verschenen er maandelijks gedichten op de website van de universiteit. Dat laatste wordt nu losgelaten “het stramien van elke maand een gedicht online zetten laat ik los. Als huisdichter wil ik veel aanwezig zijn en regelmatig publiceren.”

Verleden jaar stuurde ze ook al werk in, maar terugkijkend is ze blij dat Yfke Bethlehem de verkiezing won. “Ik heb een tijd niet geschreven en toen ik vorig jaar werk instuurde had ik net hernieuwde zin. Terugkijkend was mijn werk toen te prematuur.”

Via het theater kwam ze bij poëzie uit. “Zo rond mijn dertiende begon ik met theater. Een soort bonusmoeder van me wees me op het bestaan van De Noorderlingen en daar heb ik een leuke tijd gehad. Ik heb er ook het voordragen van teksten ontdekt, onder andere door een workshop spoken word. Via mijn docent Nederlands meneer Barth kwam ik in de derde klas in aanraking met gedichten. Hij leverde persoonlijke feedback op de gedichten die we in de les schreven. Hij zei ‘blijf vooral schrijven als je dit leuk vindt en misschien zit er wel wat voor je in het vat.’ Die tijd stond ik al eens in de finale van de gedichtenwedstrijd Doe Maar Dicht Maar.”

Sinds vorig jaar was Ruth Ruijgers veelvuldig te zien in Groningen. “Ik heb opgetreden bij podia als de Dichtclub en het open podium Poëzie Met en ben inmiddels meer onderdeel van de literaire scene. Deze zomer stond ik op Dichters in de Prinsentuin, waar meneer Barth ook kwam kijken. Als je in Groningen iets wilt doen met de gedichten die je op je zolderkamer hebt geschreven kan je snel het podium op. Bij eerste optredens is er natuurlijk geen kwaliteitsgarantie, maar dat hoeft een eerste keer echt niet. Soms is er een drempel om naar buiten te treden, of menen mensen die te zien, maar gelukkig staat de community open voor nieuwelingen.”

Het gedicht ‘Wat het is om voort te zetten/opnieuw te beginnen’ stuurde Ruijgers niet in bij de sollicitatie, maar schreef ze speciaal voor de opening van het academisch jaar. “Ik wilde een gedicht schrijven met een gevoel van ‘hier gaan we weer, de wereld ligt aan onze voeten.’” Het eerste halfjaar wil ze meer bekendheid genereren voor het huisdichterschap. “Voor mijn gevoel is het huisdichterschap na een gouden eeuw een beetje in een hoekje verdwenen, er waren fantastische dichters maar niet iedereen wist ervan.”

“Als er straks meer bekendheid is zou ik ook graag een open podium of workshop willen organiseren. Er zijn genoeg studenten die wel eens iets schrijven, interesse voor poëzie is er wel maar uiteindelijk doet niet iedereen er iets mee. Poëzie mengen met andere kunstvormen vind ik ook interessant. Wat me ook heel mooi lijkt is om studenten te vragen naar de favoriete woorden, uitspraken en thema’s in hun moedertaal en op basis van de antwoorden een gedicht te maken waarvan iedereen maar een paar woorden begrijpt.”

Foto: Ruth Ruijgers op Dichters in de Prinsentuin 2023 | Reyer Boxem

Ruth Ruijgers: “De wereld ligt aan onze voeten.”