Door: Joke Aartsen
Om te genieten van poëzie kun je tegenwoordig een wandeling maken in de Korrewegwijk in Groningen. Daar zijn tien borden te zien, vijf met daarop gedichten en vijf met historische foto’s. Initiatiefnemers zijn de bewonersorganisatie Kop Indische Buurt en Stichting Straatpoëzie. Zij hebben bewust toegankelijke gedichten gekozen van schrijvers die uit de buurt komen of er gewoond hebben. De vormgeving, verzorgd door bureau Bruna&Bruna, vergroot deze toegankelijkheid door eenheid in verscheidenheid. Er is gebruik gemaakt van eenzelfde lettertype bij alle gedichten, met steeds een andere achtergrondkleur die past bij de locatie. De gedichten hebben goed gekozen plekjes gekregen: plaatsen waar voorbijgangers even kunnen (of toch al moeten) stilstaan in het moment. Voor wie meer wil weten is er bij elk gedicht een QR-code waarmee informatie over de schrijver en het gedicht te vinden is.
Dag Baas-je
Van Clara Asscher-Pinkhof, naar verluidt een ‘rebelse rabbijnsvrouw’, hangt het gedicht Dag Baas-je aan een blinde muur naast Borneoplein 4. Een lief, toegankelijk kindergedicht uit 1930 waarin niet Klaasje de dingen groet, maar de dingen Klaasje begroeten, zoals dit gedicht de voorbijgangers en lezers even kort om aandacht vraagt. Klaasje ‘kijkt om-hoog’ wat hopelijk veel voorbijgangers ook gaan doen, want het gedicht stemt mild vrolijk. Met een lach roept hij ‘dag!’
Gelukswens
Via enkele vergrote foto’s op de hoek Padangstraat-Atjehstraat en Atjehstraat-Billitonstraat, onder andere van de bekende Groninger fotograaf Frank Straatemeijer, loop je naar het kruispunt Sumatralaan-Bankastraat waar je je vanaf nu nooit meer hoeft te vervelen als je voor een rood stoplicht moet wachten. Ook hier hangt een vrolijkstemmend gedicht, Gelukwens van Eric Sweet. Hij wenst de lezer via zijn bijdrage veel goeds: bloemen, licht, een glimlach, liefde, kortom ‘iedere dag […] een cadeautje’.
Weggaan
Op een muur van de Insulindeschool aan de Bankastraat heeft het gedicht Weggaan van Margot Matutina van der Klif (1932-1993) een plekje gekregen. Een ontroerend gedicht over ‘weggaan’, verhuizen, uitgewiste sporen en onuitgewiste herinneringen.
De dag van vandaag is waarheid
Een copla van Hendrik de Vries verfraait de voorheen blinde muur van Bankastraat 1, op de hoek van de Tweede Hunzestraat. De dag van vandaag is waarheid; niets blijkt inmiddels meer waar dan dat, op deze mooie wandeling langs toegankelijke, vrolijkstemmende, ontroerende gedichten. Links op deze wand is een grote foto geplaatst van deze locatie in 1953, gemaakt door Piet Boonstra, wiens kleinzoon aanwezig was.
De deur
Via de bezichtiging van een oude foto op de hoek Fivelstraat-Tweede Hunzestraat ging de route naar de Korreweg 27. Het gedicht De deur verhaalt van de zoektocht van Gerrit Krol naar een eigen woning en meer nog naar wat dat voor hem betekent: ‘de vreugde dat mijn bestaan volledig klopt’. De gekende dichter Gerrit Krol heeft vanaf nu niet meer alleen een naar hem vernoemde brug aan het eind van deze straat, maar aan het begin ervan ook de door hem gewenste ‘deur […] met Krol erop’.
Feestelijke onthulling
De onthulling van de vijf oude foto’s en de vijf gedichten vond zondag 23 april 2023 plaats. Een verrassend groot gezelschap van meer dan vijftig buurtbewoners-poëzieliefhebbers verzamelde zich rond 15.00 bij de Padangbar in stad. Na een kopje van het een en ander en een stukje Groninger koek werden enkele openingsbespiegelingen uitgesproken door Douwe van der Bijl, voorzitter van de Stichting Straatpoëzie Groningen. (Wijk)dichter Willemijn van de Walle droeg een toepasselijk en mooi eigen gedicht voor. “Gord u aan!” sprak de voorzitter vervolgens en dus vertrok het gezelschap. In colonne trok de groep naar het Borneoplein, waar de officiële onthulling van het eerste gedicht verricht werd door wethouder Corine Bloemhoff en vormgeefster Anna-Gerdien Bruna.
De mensen van de Stichting Straatpoëzie Groningen en de buurtorganisatie Kop Indische Buurt verdienen een groot compliment voor hun initiatief, de uitvoering en organisatie. Naar eigen zeggen is dit deel van de Indische wijk het meest literaire van de stad. Dat is het nu zeker.