Ga naar de inhoud
maandag 17 april, 2023

Ontdekkingen van een boekhandelaar

Geert Enting van Bruna Leek

Door: Joke Aartsen

De beste route vanuit de stad Groningen naar de Bruna in Leek is via de Onlanden: winderig maar onder een weldadig zonnetje. De zeearend vertoont zich niet, wel grauwe ganzen, riedelende rietzangers, één kleumende kievit en een al even koud ogende ooievaar. Ook zijn er eerste parmantige pinksterbloemen en verder vooral veel fazanten. Een voorzichtig aprilzonnetje maakt helaas nog geen voorjaar. Het geeft de burger wel moed. Die moed heeft Geert Enting, uitbater van de Bruna boekwinkel in Leek zeker nodig.

Drie jaar geleden nam hij samen met zijn vriendin Zwanet Tichem deze winkel over. De rest is landelijke en lokale geschiedenis: corona en een grootscheepse verbouwing in het winkelcentrum in Leek, naast hun deur, hebben het hen en hun onderneming bepaald niet makkelijk gemaakt. Gelukkig is Geert een onverbeterlijk optimistische ondernemer. ‘Ik verkoop vooral postzegels en paperclips’, zegt hij bij wijze van grap. En daar gaat het goed mee. Gelukkig worden er tussen de postzegels en paperclips door ook boeken verkocht.

Wat was qua verkoopaantal de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Over het algemeen moet de winkel het qua aanloop vooral hebben van het Post.nl-punt en de ING-bankservice. Klanten komen ook voor wenskaarten en kookboeken.

De grootste opsteker van de afgelopen maand was de Boekenweek. Bruna verzorgt een eigen landelijke boekenweekfolder, Geert en Zwanet maken in de winkel voor deze periode een speciale boekenweektafel. Mensen zijn naar de winkel gekomen vanwege de Boekenweek en het geschenk, geschreven door Lize Spit. Spits romans Het smelt en Ik ben er niet zijn afgelopen maand meer dan daarvoor over de toonbank gegaan.

Wat was voor jou als boekverkoper de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Een verrassing is het niet meer te noemen dat de boeken van Riley heel goed verkopen, net als boeken van Grisham, Stephen King en vele andere uit het ‘spanningsschap’. De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy heeft het ook hier heel goed gedaan.

Er is in Leek natuurlijk belangstelling voor boeken van lokale schrijvers zoals Geert Jonkers De bende van Oldekerk en het kortgeleden opnieuw uitgegeven oorlogsdagboek Onder de Lindeboom van Bets Renkema uit Oldekerk. Ook voor boeken als Honderd historische verhalen over Leek en omgeving samengesteld door Albert Graansma en Clemens van de Brinks boeken over ‘bajesdorp’ Veenhuizen is aandacht. Aardig is verder de dichtbundel Lichtere gedichten, met ballen van Wouter van Schie.

De oudere tieners, young adults, weten de boekwinkel in Leek sinds Booktok steeds beter te vinden. Zij komen vooral voor Engelstalige titels, zoals de Nick and Charley graphic novels van Alice Oseman, die overigens kortgeleden ook in Nederlandse vertaling zijn verschenen.

Van welke schrijver/dichter hoop je dat er heel snel weer een nieuw boek uitkomt en waarom?

Voor de klanten liggen vooral de nieuwste titels van Nicci French, Heeft iemand Charlotte Salter gezien? en Esther Verhoef, Alter ego, klaar op de stapels. Geert pakt op stille momenten wel eens een boek uit de winkel dat hij niet kent. Als hem dat bij de eerste pagina’s pakt, leest hij het later verder uit. Zo is hij fan geworden van de schrijver Benedict Wells, wiens Hard Land hij op die manier onder ogen kreeg. Hij vindt het een prachtig boek en kijkt dus uit naar het lezen van het nieuwste boek van Wells, Dromer. Inmiddels heeft hij al heel wat klanten de boeken van Wells aangeraden! Zo verkoopt deze bescheiden kantoorboekwinkel niet alleen postzegels, maar doet de eigenaar ook belangrijk missiewerk in de leesbevordering!


Er gaan heel wat boeken door de handen van boekverkopers, dus zij weten het snel als er iets interessants verschijnt. Daarom vragen we zo af en toe eens een boekhandelaar naar zijn of haar ontdekkingen. Het vorige interview was met Jan Weidgraaf van Bruna Winsum

Ontdekkingen van een boekhandelaar