Door: Joke Aartsen
Winsum is in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot het allermooiste dorp van Nederland. Hier bevindt zich een Bruna Boekwinkel waar je zomaar Tiktok Tammo tegen het lijf kunt lopen en waar de zestigjarige Jan Weidgraaf als zelfstandig ondernemer de scepter zwaait. Weidgraaf beheert naast deze winkel nog drie andere Brunawinkels in Helpman, Zuidlaren en Sneek.
Hij heeft een ruime ervaring in het boekenvak onder andere in boekhandel Wolters aan de Verlengde Hereweg in stad, waarvan hij tot 2014 eigenaar was. Deze ervaring gecombineerd met een eigen en originele invulling maakt dat zijn Winsummer winkel enkele verrassende en verrassend mooie producten in de verkoop heeft, sommige zelfs in eigen beheer uitgegeven zoals een nieuwe fietskaart van Noord-Groningen, alleen in Winsum te koop! Weidgraaf noemt zijn winkel laagdrempelig, open minded en actueel qua assortiment.
Wat is qua verkoopaantal de grootste (literaire) verrassing afgelopen maand?
De boeken van Lucinda Riley lopen structureel goed. De schrijfster is helaas vorig jaar op veel te jonge leeftijd overleden, maar gelukkig maakt haar zoon nu het achtste deel af. Wij waren, ik ben van Israel van Dorsten heeft het ook goed gedaan. Naar boeken van Pim Lammers is geen (extra) vraag geweest. Er is landelijk een grote hype geweest en veel van zijn titels zijn inmiddels uitverkocht, maar deze ‘stadse fratsen’ gaan aan Winsum voorbij. Verder is er structureel belangstelling voor titels van regionale schrijvers als Anita Larkens uit Bedum. Zij schrijft non-fictie, literaire thrillers en bracht vorig jaar de historische roman Geboortelot uit, gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis. In de Brunawinkel in Winsum is zelfs een signeersessie geweest. Het boekje Je keek te ver van Marjoleine de Vos is ook een populaire titel van een regionale schrijfster, in dit geval óver de regio.
Wat is voor u als boekverkoper de grootste (literaire) verrassing afgelopen maand?
Eén van de mooiste boeken in de winkel is ongetwijfeld het boek Ruim leven van Bo Scheeringa. Deze beroepsfotografe uit Bedum heeft een prachtig fotoboek gemaakt met landschapsfoto’s, ontroerende gedichten en bijzondere portretten van bewoners en hun persoonlijke verhalen. Het project is een ode aan het Groninger Hogeland en zijn bewoners. Het is een boek voor liefhebbers van een weidse blik, al in 2017 uitgegeven, maar nog altijd populair onder mensen uit het dorp en de streek en erg geschikt om cadeau te geven of als relatiegeschenk. In dezelfde categorie valt het boek Schetsen van een veranderend Groninger landschap van Koos Scholma. Dit soort boeken verkoopt Weidgraaf veel en graag. Het zijn misschien geen literaire verrassingen, maar ze zijn wel verrassend en blijvend mooi.
Van welke schrijver/dichter hoopt u dat er heel snel weer een nieuw boek uitkomt en waarom?
Jan Weidgraaf heeft veel om naar uit te kijken. Hij zou het fijn vinden als er nog een nieuw boek van Toon Tellegen uitkomt, gewoon omdat hij Tellegens verhaaltjes zo mooi vindt. Hij kijkt uit naar elk nieuw boek van de regionale uitgeverij Noordboek uit Gorredijk. Van nieuwe titels van Zweedse thrillerschrijvers verschijnen er wat hem betreft nooit te veel. Hij noemt er velen zoals Jo Nesbø, Harlan Coben, Ragnar Jónasson, Lars Kepler, Hakan Nesse, Jens Lapidus. En laatst maar niet in het minst lijkt het Weidgraaf erg leuk als er ooit van vaste klant en populair Groninger tiktokker Tiktok Tammo een boek uit zou komen.
Er gaan heel wat boeken door de handen van boekverkopers, dus zij weten het snel als er iets interessants verschijnt. Daarom vragen we zo af en toe eens een boekhandelaar naar haar ontdekkingen. Het vorige interview was met Gerard Haan van Read Shop Ten Boer.