Ga naar de inhoud
maandag 8 april, 2024

Ontdekkingen van een boekhandelaar

Een energieke boekenjuf(fer) in Schildwolde

Door: Joke Aartsen

Vier minuten voorbij de bekende Fraeylemaborg in Slochteren stopt de bus die langs de eindeloze Hoofdweg van Meerstad tot Siddeburen rijdt in het lange lintdorp Schildwolde. Huizen, verspreid langs de weg. Ook hier regent het. Maar er is in dit kleine dorpje in Oost-Groningen wél een Readshop met een uitgebreide collectie boeken en tijdschriften. Enkele jaren geleden kon Tineke Blaauw, ooit basisschooljuf en bovendien kersverse moeder van twee piepjonge kinderen, de plaatselijke drogisterij overnemen. Ze wilde de winkel heel graag uitbreiden met boeken. Dat is gelukt en niet zonder succes! Tineke haar tomeloze energie en plezier in het werk dragen ongetwijfeld bij aan het succes van de zaak.

Wat was qua verkoopaantal de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Het boek De juffertoren uitgegeven door de plaatselijke Stichting Juffertoren en geschreven en samengesteld door de Schildwoldenaar Johannes Bennenga is in de plaatselijke Readshop veruit het bestverkochte boek. Het boek gaat over de beroemde dertiende-eeuwse toren (zonder kerk) in Schildwolde, vernoemd naar een ‘juffer’, een spitse spar, of wellicht naar dansende zussen die in een ver verleden ter ere van God drie van deze torens lieten bouwen in Schildwolde, Holwierde en Onstwedde? Het boek staat nog niet bij alle 1400 inwoners van het dorp in de boekenkast, maar al wel bij veel van hen!

Wat was voor jou als boekverkoper de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

De verkoop van het achtste en laatste boek op naam van Lucinda Riley, Atlas, was ‘absurd’ volgens Tineke, die de boeken uit de Zeven zussenserie zelf ook graag mag lezen. Dan hebben we het wel over verkoopcijfers van iets langer dan een maand geleden maar dat is niet zo raar, want Tineke is er net drie maanden uit geweest vanwege de geboorte van haar jongste kindje. Ook de boeken van Corina Bomann doen het in de Readshop in Schildwolde goed evenals die van Anne Jacobs. Tineke merkt dat met name die laatste boeken populair zijn geworden door mond-tot-mondreclame van lezers in het dorp en de omgeving. De winkel wordt namelijk ook goed bezocht door mensen uit de wijde omgeving van Kolham en zelfs Hoogezand tot Siddeburen, waarbij de aanwezigheid van een grote Plussupermarkt tegenover de winkel ongetwijfeld een rol speelt. Dat er een grote gunfactor is wordt regelmatig expliciet gezegd en merkt Tineke ook uit de bestellingen die klanten bij haar plaatsen. Heel fijn dus!

Van welke schrijver/dichter hoop je dat er heel snel weer een nieuw boek uitkomt en waarom?

Tineke kan wel uitkijken naar een nieuwe Stephen King, ook al is die nog niet aangekondigd.

In de rijkgesorteerde winkel is meer dan genoeg om naar (uit) te kijken: een kinderboekenkast, planken met Christelijke boeken en ‘echte’ literatuur van Murat Isik, Wieringa en wie al niet.

Tineke wil graag op de foto met het onovertroffen Harry Potter deel 1, dat z’n 25e verjaardag viert!


Er gaan heel wat boeken door de handen van boekverkopers, dus zij weten het snel als er iets interessants verschijnt. Daarom vragen we zo af en toe eens een boekhandelaar naar zijn of haar ontdekkingen. Het vorige interview was met Henry en Paula de Ruiter van de Readshop in Leens.

Ontdekkingen van een boekhandelaar