Ga naar de inhoud
woensdag 11 oktober, 2023

NIEUWE STADSDICHTER gezocht

Aanmelding geopend!

In opdracht van de Gemeente Groningen is NOORDWOORD op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Een stadsdichter draagt met zijn poëzie op een positieve manier bij aan de identiteit van de stad. Voor deze positie kunnen dichters zichzelf aanmelden maar mogen ook worden voorgedragen. Motivatie en bestaand werk zijn bij de selectie doorslaggevend.

Als ambassadeur van de stad legt de stadsdichter belangrijke lokale momenten vast in gedichten en treedt regelmatig op. Voor het vervullen van deze eervolle taak ontvangt hij/zij/hen jaarlijks een bedrag van €5000,00.

De afgelopen jaren heeft Myron Hamming zich met veel enthousiasme ingezet om poëzie onder de aandacht te brengen en om in zijn werk te verwoorden wat er leeft in de Gemeente Groningen. In januari 2024 zit zijn termijn erop en start een nieuwe termijn van twee jaar.

Tot 15 november kun je een dichter voordragen of jezelf aanmelden voor het stadsdichtersschap. In tegenstelling tot voorgaande jaren hoeft er geen projectplan ingediend te worden. Een motivatie en het meesturen van bestaand werk volstaat. Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je op noordwoord.nl/stadsdichter.

Een brede onafhankelijke commissie selecteert uit de aanmeldingen een kandidaat waarbij de kwaliteit van de poëzie, de persoonlijkheid van de dichter en de wensen van de gemeente Groningen zo goed mogelijk samenvallen. Uiteindelijk besluit het College van Burgemeester en Wethouders over de voorgedragen kandidaat.

Tijdens de Poëzieweek maakt wethouder cultuur Kirsten de Wrede bekend wie de nieuwe stadsdichter wordt. Daarmee draagt de huidige stadsdichter Myron Hamming het stokje over aan zijn opvolger, en treedt zelf een laatste keer op in functie. Het zal een mooie avond worden waarin de Groningse poëzie centraal staat.

NIEUWE STADSDICHTER gezocht