Woensdagmiddag 16 oktober vindt de eerste Alex Klugkist-lezing plaats in de Universiteitsbibliotheek van Groningen. De Vrienden Academisch Erfgoed Groningen wil de lezing over bibliotheek- en boekwetenschap jaarlijks organiseren. Mira Feticu, schrijver van Geheugen, geschiedenis, beschaving: een lofzang op de bibliotheek zal de eerste lezing houden. Het programma in de Jantina Tammeszaal begint om 16.30 uur en is gratis toegankelijk.
Mira Feticu is schrijver van zowel romans als non-fictie. Ze debuteerde in 1993 in Roemenië met een dichtbundel. Sinds 2008 schrijft Feticu in het Nederlands. Haar worsteling met de nieuwe taal leidde in 2012 tot de roman Lief kind van mij. Een kort jaar later volgde De ziekte van Kortjakje, en in 2015 verscheen Tascha, gebaseerd op de Kunsthalroof. In 2019 publiceerde ze haar roman Al mijn vaders, die ze bewerkte tot een voorstelling die ze in 2021 samen met acteur Hans Dagelet op de planken bracht. In datzelfde jaar verscheen het non-fictieboek Liefdesverklaringen aan de Nederlandse taal, dat door de Volkskrant werd uitgeroepen tot een van de verrassendste boeken van 2021 en op de shortlist stond voor de Jan Hanlo Essayprijs 2023.
Vorig jaar verscheen Geheugen, geschiedenis, beschaving: een lofzang op de bibliotheek. Vanaf haar prille jeugd ervaart Mira Feticu de bibliotheek als een paradijs van schoonheid, inzicht en kennis. Het is al eeuwenlang een unieke plek waar lezers en schrijvers elkaar via boeken ontmoeten. In een gloedvol persoonlijk verhaal schetst ze de onschatbare waarde van de bibliotheek, de diversiteit van haar bezoekers, en de bedreigingen en kansen.
Alex Klugkist
Alex Klugkist (1945-2012) was bibliothecaris van de RUG van 1990 tot 2010. Hij was initiatiefnemer van de oprichting van de Vereniging Vrienden van de Bibliotheek der RUG, die in 2016 is opgegaan in de VAEG. Om die bibliothecaire wortels van de VAEG blijvend te tonen zal vanaf 2024 de Alex Klugkist-lezing jaarlijks plaatsvinden.
Foto Mira Feticu | Irwan Droog