Ga naar de inhoud
dinsdag 11 januari, 2022

Houtsnede in de etalage

Vier maanden werkte beeldend kunstenaar Eline Brontsema aan Het Antiquariaat. De houtsnede met daarop het interieur van Antiquariaat Isis is de komende tijd te bewonderen in de etalage van de zaak. Wie de winkel in de Folkingestraat passeert kan het niet missen.

Brontsema geeft les aan de Klassieke Academie in Groningen. In 2020 studeerde ze er af met schilderijtjes en een aantal houtsnedes waarop het interieur en de omgeving van de oude boerderij Euvelgunnerheem is afgebeeld. “Die boerderij was mijn afstudeerproject.” Veel Groningers zullen de boerderij wel kennen. Thies Dijkhuis, de laatste boer, zette zich in om het landschap eromheen te behouden. “Het was heel bijzonder om te doen, vooral omdat de tijd er lijkt te hebben stilgestaan, dat spreekt me aan.”

“Antiquariaat Isis is een prachtige oude winkel en de sfeer die er hangt vind ik heel erg mooi. De oude kassa, de kasten met boeken. Ik kom er ook graag. Meer dan een jaar geleden ontstond het idee om het interieur in een houtsnede vast te leggen. In augustus ben ik begonnen en halverwege december was het af. Het resultaat heb ik ze toen laten zien en de komende tijd hangt het in de etalage. Het is jammer dat de winkel nu gesloten is. Natuurlijk kan je online bij ze bestellen, maar als je iets bijzonders zoekt of een mooi kunstboek dan hou je dat natuurlijk liever in je handen.”

Dat ze er maanden mee bezig was kwam door de vele details. “Het staat er vol boeken. Niet alleen in de kasten, maar ook op de toonbank. In die details gaat veel tijd zitten. Ik maak reductiehoutsnedes en die bouw je kleur voor kleur op. Het is als een stempel waarbij je laag voor laag wegsnijdt en afdrukt. Je drukt de gewenste oplage en daarna snij je weer delen uit de plaat met een guts om dan de volgende kleur af te drukken. Wat je weg snijdt is ook definitief weg, het komt er heel precies aan.”

Van Het Antiquariaat maakte Brontsema 21 exemplaren en via haar website is het werk te koop. Het gehele interieur van Isis vastleggen, zoals bij Euvelgunnerheem, is ze niet van plan. “Ik heb zoveel boeken gegutst, nu wil ik eerst iets anders maken. Een oude etalage of ander winkelinterieur lijkt me wel heel leuk.”

Maarten Praamstra

Houtsnede in de etalage