Ga naar de inhoud
dinsdag 28 februari, 2023

Grasnapolsky en NOORDWOORD presenteren En je noemt het / het grensland

Poëzie van Renske van Dijk, Gesche Gloystein, Sacha Landkroon, Arne Lentfoehr en Willemijn van de Walle

Tijdens de 10e tiende editie van Festival Grasnapolsky wordt de productie En je noemt het/ het grensland gepresenteerd. Nederlandse en Duitse dichters uit het grensgebied nemen het publiek mee in woorden, klanken en sferen van de streektaal. De deelnemende dichters zijn Renske van Dijk (NL), Gesche Gloystein (D), Sacha Landkroon (NL), Arne Lentfoehr (D) en Willemijn van de Walle (NL). 

Het grensland is een nieuwe productie waarin streektaal centraal staat. Het Gronings is een variëteit van het Nedersaksisch, een regionale taal die in 1996 werd erkend onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. In de week voorafgaand aan Grasnapolsky verblijven de dichters in Scheemda om de regionale taal op een nieuw voetstuk te zetten, een podium te bieden. Behalve het Gronings is daarbij aandacht voor het Drents en Platduuts, ook streektalen die een variëteit zijn van het Nedersaksisch. 

In de week voor het festival werken spoken word artiesten uit het grensgebied onder leiding van spoken word-dichter Dean Bowen en andere ervaren dichters en singer-songwriters aan een gloednieuwe performance die in première gaat op het festival. Alles komt samen op zondag 12 maart in een unieke performance op Grasnapolsky in een van de mooiste zalen van de fabriek: de Bolkokerruimte. Daarnaast presenteren de dichters ook hun werk in de historische Klokkengieterij in Heiligerlee op zaterdag 11 maart.

De tiende editie van Festival Grasnapolsky vindt plaats van 10 t/m 12 maart in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda, Oost-Groningen. De Toekomst vormt een van de laatste restanten van de ooit zo omvangrijke strokartonindustrie in de regio. Het verhaal van deze fabriek en haar omgeving komt tijdens het muziek- en kunstenfestival Grasnapolsky op diverse manieren terug in theatervoorstellingen, beeldende kunst en aankleding. 

En je noemt het/ het grensland is een samenwerking tussen Grasnapolsky en NOORDWOORD. NOORDWOORD gelooft dat literatuur kan inspireren, verrijken en grip kan geven op de maatschappij. Daarom stimuleren ze vanuit Noord-Nederland een toegankelijke en activerende literaire cultuur. Ze organiseren literaire activiteiten en producten en delen kennis en informatie.

Meer taal en spoken word op Grasnapolsky

Dit jaar is het thema van Grasnapolsky Alles Om Je Heen, naar het gelijknamige nummer van Lucky Fonz III van zijn laatste album Hemellichamen. Lucky Fonz III presenteert samen met audiovisueel kunstenaar Jos Agasi (Blauwe Uur) een poëtische en theatrale performance op vrijdagavond 10 maart. Later die avond betreedt  Bob uit Zuid het podium. Bob Dijkshoorn – uit Zuid –  wil geen hits, maar rappen over echte dingen, over zijn huisdieren (een sint-bernàààrdshónd) en over zijn hobby’s (karpervissen). De bravoure spat af van de dictie (met een harde k) en de plompe rockproductie op z’n Osdorps.

Op zaterdag brengt Electropoëzie dichtkunst samen met dansbare beats en sprankelende melodieën. Het Groningse duo tiert welig bij wanorde. Screamo wordt synthpop wordt sprechgesang wordt schlager wordt een waar slagveld. Dit voorjaar komt Electropoëzie met een nieuw album. Ze coachen de deelnemende dichters van het Grensland en zijn zelf dus ook te zien op Grasnapolsky. 

Spoken word-artiest Elten Kiene gaf vorig jaar al acte-de-presence op Grasnapolsky en is dit jaar terug met zijn eerste theatervoorstelling Ik Ben Nog Nooit Op Dit Punt Geweest. De voorstelling gaat over durven dromen en manifesteren, door te schrijven en hardop uit te spreken. Elten Kiene is oprichter van het spoken word-platform Woorden Worden Zinnen. In 2020 ontving hij de Cultuurprijs Zuid-Holland van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ik Ben Nog Nooit Op Dit Punt Geweest wordt zaterdag én zondag (11 en 12 maart) gespeeld. 

Het hele programma is te bekijken op de website van Grasnapolsky, waar ook dagtickets, passe-partouts en bungalowovernachtingen te koop zijn. 

Grasnapolsky en NOORDWOORD presenteren En je noemt het / het grensland