Zondag 30 juni vindt in Frederiksoord Zomerzinnen plaats. Stichting literaire activiteiten in Drenthe heeft De Proef, de voormalige tuinbouwschool- en tuin, als locatie gekozen. En daarmee krijgt deze editie een groen tintje.
Rob van Essen is voor de tweede keer te gast op Zomerzinnen. Juni 2019 werd hij in Dwingeloo geïnterviewd over ‘De goede zoon’, ook bekroond met de Libris Literatuur Prijs.
In ‘Ik kom hier nog op terug’ krijgt de hoofdpersoon dankzij een tijdmachine de gelegenheid om een fout uit het verleden te herstellen. “Een zeldzaam rijk boek waarin virtuoos wordt gespeeld met verwachtingen, herinneringen en verwijzingen, met stijl, structuur en thematiek’, aldus de jury van de Libris Literatuur Prijs. De roman zit in het nieuwe boekenpakket van Stichting literatuurclubs Drenthe voor bespreking komend jaar.
Frank Westerman is geboren in Emmen en opgegroeid in Assen. Hij studeerde cum laude af aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Zijn boeken kregen vele nominaties en diverse literaire prijzen. Reizend in het kielzog van Willem Barentsz laat Frank Westerman in zijn nieuwe boek zeven (pool)dieren het mensendefilé afnemen. De narwal, de lemming, de paling, de rotgans, de ijsbeer, het rendier en de koningskrab – met z’n zevenen houden ze onze soort een spiegel voor.
Freek de Jonge komt. In 2007 verzorgde hij met zijn band in Wezup de opening van de allereerste Zomerzinnen. Nu opent hij solo het programma. Freek de Jonge werkt aan het boekstaven van zijn leven. Eind juni verschijnt De Zeeuwse jaren, deel drie van zijn memoir.
Tjibbe Veldkamp kreeg voor De jongen die van de wereld hield de Nienke van Hichtum-prijs 2023 en De Woutertje Pieterse Prijs 2024. Hij wordt over dit veelgeprezen boek geïnterviewd door Jaap Friso, jeugdliteratuurspecialist.
Yolanda Entius is behalve schrijfster vakbekwaam hovenier. In 1999 kocht ze een huis in het Franse Haute-Marne. De tuin die ze bij het huis maakte is meer dan alleen een mooie plek, beschrijft ze in haar nieuwe boek Om en nabij. Het tuinieren bleek ook aanleiding voor Entius om zich af te vragen wat het betekent om ergens thuis te zijn.
In 1884 richtte De Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord de Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool op, de eerste Nederlandse tuinbouwschool. Nu heet het De Proef en is het een erfgoedherstelproject. ‘Oud-tuinhaas’ (leerling van de tuinbouwschool) Heilien Tonckens is nauw betrokken bij De Proef. Zij verzorgt een rondleiding door de tuin en vertelt over de rol van de tuin in
het verleden, wat de nieuwe plannen zijn en wijst op bijzondere bomen en struiken. Romke van de Kaa, bekend van de jaarlijkse Tuinscheurkalender en zijn tuinboeken, geeft tips en beantwoordt vragen, of het nu om een composthoop of mollen en slakken gaat. Natuurfotograaf Karin Broekhuijsen laat het publiek zien hoe zij door haar lens naar de Drentse natuur kijkt.
Er is binnen en buiten livemuziek van Marit Nygård en de Medemensen en van Duo Dorable.
Zondag 30 juni van 10.45 – 17.30 uur
Zie www.zomerzinnen.nl
Foto: Freek de Jonge | Koos Breukel