Ga naar de inhoud
dinsdag 16 februari, 2021

DWAAL // GRUIS, twee eilanden met muziek als brug ertussen

Het streefbedrag van €3000,- werd in tien dagen gehaald en ook het nieuwe doel van €4000,- is in zicht. Meer dan honderd donateurs betaalden mee aan het mogelijk maken van DWAAL // GRUIS. Het album met hyperfused electronic poetry dat performance-dichters Charlotte Beerda en Wordbites maken met muzikant Ard Zacht zal later dit jaar verschijnen. De huidige status en het ontstaan van dit project bespraken we met Charlotte Beerda.

“We kwamen elkaar tegen op festivals als Hongerige Wolf en bij Club Paradigm. Hugo (Wordbites) organiseert poëziesets. Wordbites en ik droegen dan voor en Ard maakte soundscapes. Begin 2020 ontstond het plan om samen een EP te maken, maar gaandeweg werd het een steeds groter project. Je kan ons plaatsen in de traditie van Simon Vinkenoog en Spinvis. Ard heeft er werkelijk alles ingestopt. Het maken van de plaat voelde als in een snoepwinkel staan. Iedereen is ergens goed in en gooide dat bij de samenwerking op tafel.”

Voordekunst.nl

De opnames werden afgelopen zomer gemaakt, maar voor het uitbrengen van het album was er meer nodig. Een goede mastering, het artwork en het drukken van cd’s en lp’s worden betaald met het geld dat via het platform voordekunst.nl is opgehaald. “Hugo zei meteen dat we die website moesten gebruiken om donateurs te vinden. Ikzelf vond het eerst ongemakkelijk. Op een festival heb je meer spontaan contact en het voelt voor mij prettiger om spontaan te vertellen wat je doet. Maar in tien dagen was het bedrag al binnen. Dat je ziet wie er doneren en uitkijken naar de plaat is ook heel bijzonder.”

Voor DWAAL // GRUIS namen Charlotte en Hugo bestaande teksten als uitgangspunt. Ze dragen ook hun eigen werk voor. “We zijn verschillende persoonlijkheden en gebruiken hele andere woorden. Op de plaat gaat het van dromerig tot zwaar aangezet. Dat zit ook in de titel DWAAL // GRUIS.”

Ard Zacht en Wordbites op

Huwelijk tussen geluid en tekst

Ard Zacht, die eerder een EP maakte met dichter Lies Jo Vandenhende is nu de meeste uren kwijt aan hun project. “De muziek van Ard werkte verbindend. Hij zag het als zijn taak om een huwelijk tussen geluid en tekst te sluiten waarbij Hugo en ik twee eilanden zijn en hij de brug ertussen. Door corona gaan onze overleggen nu telefonisch. De studio-opnames hebben we in de zomer gedaan, toen er meer versoepelingen waren. Binnenkort wordt het ook in een professionele studio gemasterd. We zouden er alle drie bij zijn, maar dat is natuurlijk niet mogelijk. Ard is ook de producer en gaat samen met Wessel Olthelen de plaat mixen en masteren.”

Hopelijk kan de plaat de komende zomer op een festival gepresenteerd worden. “Het zou het mooiste zijn om de plaat te presenteren op dezelfde soort plekken als waar onze samenwerking tot stand kwam. Het afstand houden en alle beperkingen werken niet echt mee, maar we hebben nu een paar keer met een silent disco gewerkt en als iedereen een koptelefoon opheeft zorgt het wel voor een intensere luisterervaring. De magie van verbondenheid is zo mooi. op zo’n moment ben je even zo ontzettend met zn allen. Die saamhorigheid. Net als bij een voetbalwedstrijd”

Bijdragen aan DWAAL // GRUIS is nog mogelijk tot en met vrijdag 19 februari. Vanaf €30,- krijg je de cd, maar kleinere bijdragen zijn ook welkom.

Maarten Praamstra

Foto’s Festival Hongerige Wolf door Rowana Slegers

DWAAL // GRUIS, twee eilanden met muziek als brug ertussen