Ga naar de inhoud
dinsdag 19 december, 2023

Do judge a book by it’s cover!

Bestseller? Nietes! Over avontuurlijk lezen

Door: Vera Post; grafisch vormgever (van boeken) en boekverkoper

Waarom lees je de boeken die je leest? In eerste instantie waarschijnlijk omdat het onderwerp of thema je aanspreekt, of misschien omdat:
• Iemand het je aanraadde
• Je het vorige boek van de auteur mooi vond
• De krant het 5 sterren gaf
• Booktok het zei
• of omdat Je De Russen toch echt eens gelezen moet hebben

• (en/of omdat het de biografie van Britney Spears is)

Allemaal redenen waarom ik een boek lees, en gemakshalve ga ik ervan uit dat iedereen dat dan doet. Maar er is nog een andere reden waarom ik soms iets lees: omdat het er zo mooi uitziet. Volgens de eindeloos herhaalde uitspraak ‘Don’t judge a book by it’s cover’, lijkt dat natuurlijk verkeerd, maar volgens de andere eindeloos herhaalde uitspraak van Murakami: ‘If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.’ kan het best. En zo valt er voor alles weer wat te zeggen.

Having and Being Had

Een boek kopen (en lezen) omdat je het er zo mooi uit vindt zien pakt – in mijn geval dan – vaak goed uit. Mijn boekenkast thuis en de boekenkasten bij Walter’s Bookshop bestaan dan ook – naast de rationele keuzes gebaseerd op kennis en hebzucht – uit boeken die ik er gewoon heel mooi uit vind zien. Zo las ik onlangs Having and Being Had – een essaybundel van Eula Bliss. Zelf had ik nog nooit van haar gehoord (heel veel andere mensen overigens wel, want ze schrijft onder andere voor The New York Times), maar tijdens het speuren naar pareltjes voor het assortiment van Walter’s Bookshop viel het omslag telkens zo op dat ik het maar heb ingekocht onder het mom ‘Als niemand het koopt, koop ik het zelf wel’ (waar eigenlijk een groot deel van het assortiment van Walter’s op gebaseerd is – samen dus met kennis, hebzucht en ‘oeh, dat ziet er mooi uit’ in willekeurige volgorde – maar dit is geheim).
Having and Being Had werd uiteindelijk door iemand anders gekocht en toen durfde ik het niet opnieuw in te kopen uit de angst dat ik een gelukstreffer had. Maar laatst liep ik door de bibliotheek en daar lag het! Het was een heerlijk en onverwacht boek van een schrijfster waar ik dus nog nooit van had gehoord. In deze collectie schrijft ze over rijkdom, kapitalisme, en haar eigen positie als auteur, docent, kunstenaar, partner en moeder. Grappig, intelligent, en het leidde weer tot nieuwe vondsten van kunstenaars en schrijvers. Nu is het weer op voorraad in de boekhandel en raad ik het iedereen van harte aan.

Kick the Latch

Een ander boek dat ik dit jaar las vanwege het omslag – gespot op Instagram, een Walhalla voor mooie boekomslagen en weinig context – was Kick the Latch van Kathryn Scanlan. Ook iemand waar ik nog nooit van had gehoord. Als former paardenmeisje word ik uiteraard enthousiast van paarden op een omslag, maar als je aan een boek met een paard op het omslag denkt verwacht je eerder iets Romana en Ragebol-achtigs. Ook prachtig, maar die heb ik allemaal al uit, en die omslagen stralen duidelijk iets heel anders uit dan dit boek. Dit omslag heeft iets hards, kaals en scherps, wat heel goed past bij het verhaal. Het boek is fictie, maar gebaseerd op interviews die de schrijfster heeft gevoerd met een vrouwelijke racepaardentrainer. Een verhaal vol afzien, vallen (letterlijk), opstaan (ook letterlijk), armoede, hard werk maar ook heel liefdevol en op een bijzondere manier geschreven. Ik heb het in één keer uitgelezen.

Goede strategie

Zo heb ik dus dit jaar twee nieuwe favoriete schrijvers ontdekt alleen door het boek te beoordelen op het omslag. Eén tip voor deze strategie: Deze werkt het beste in de boekhandel of bibliotheek. Zo heb ik ook weleens een boek gekocht vanwege de uitvoering. Een soft touch gelamineerd stofomslag, de glanzende spotlak op de foto, het leeslint… Ik vond het onderwerp ook interessant, maar had het waarschijnlijk laten liggen als ze het niet zo prachtig hadden uitgegeven. En er stond een kat op het omslag. Daar had ik bij nader inzien ook wel iets over kunnen schrijven. Over hoe je een boek met een kat op het omslag altijd met een gerust hart kunt kopen. Bijvoorbeeld Cat Brushing van Jane Campbell wat helemaal niet is wat je verwacht als je het omslag bekijkt en nauwelijks over kattenkammen gaat, maar waar ik ook ontzettend van genoten heb. Daar vertel ik dan nog weleens over als je Kick the Latch en Having and Being Had komt bekijken in de boekhandel.


Bestseller? Nietes! Over avontuurlijk lezen.

De boekenwereld is besmet met de bestselleritis. Het is makkelijk om je boeken online te kopen, maar een groot nadeel is dat je niet meer de toevallige tip of vondst van de boekhandelaar krijgt. Algoritmes toveren vooral de bestsellers op je beeldscherm. Trouwens, de hele boekenwereld wordt steeds commerciëler waardoor het boekenaanbod steeds minder divers en gedurfd is. Jammer, want het is juist zo leuk om een nieuwe schrijver te ontdekken. Met deze rubriek hopen we de meer avontuurlijke tips boven water te krijgen. Elke aflevering vertelt iemand over een boek dat indruk op hem maakte. Dit mag elk boek zijn, zolang het maar niet in de bestseller top 60 staat. 

Vorige afleveringen
Do judge a book by it’s cover!