Ga naar de inhoud
zaterdag 18 maart, 2023

De winnaars van Het Beste Groninger Boek zijn bekend! 

Het lied van ooievaar en dromedaris en Wierdenlandschap zijn Beste Groninger Boeken van 2023

De Beste Groninger Boeken van 2023 zijn Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje en Wierdenlandschap van Ben Westerink. De jury maakte zaterdag 18 maart de winnaars bekend tijdens het Beste Groninger Boekenfeest, dat wordt georganiseerd door NOORDWOORD en Forum Groningen. De schrijvers van de winnende boeken ontvingen een door het werk geïnspireerde litho van kunstenaar Anne Caesar van Wieren.  

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje | categorie fictie 

Volgens de jury bevat Het lied van ooievaar en dromedaris elf prachtige, fantasierijke novelles waarin Anjet Daanje op stilistisch vlak alles uit de kast trekt en speelt met thema’s als dood en vergankelijkheid, zingeving, waarheid en mythevorming en tijd. De novelles, die elk een eigen hoofdpersonage hebben en waarvan de laatste zich afspeelt in Groningen, zijn met steeds zwakker wordende draadjes aan elkaar verbonden en vormen samen een adembenemende, maar ook zeer complexe literaire puzzel die je desalniettemin in één figuurlijke adem uitleest. 

In het juryrapport zegt de jury over hun keuze: “Groots en meeslepend, een tour de force van elf romans in een. De jury van het Beste Groninger Boek maakt een diepe buiging voor het literaire meesterschap en de verbeeldingskracht van Anjet Daanje.” 

Wierdenlandschap van Ben Westerink | categorie non-fictie  

De jury vindt Wierdenlandschap van Ben Westerink letterlijk en figuurlijk een monumentaal boek. Rijk in woord en beeld vertelt Ben Westerink de fascinerende geschiedenis van een van de oudste cultuurlandschappen van Noordwest-Europa. Wierdenlandschap is volgens de jury zowel een populairwetenschappelijk naslagwerk van hoog niveau, als een fijn leesbaar koffietafelbladerboek voor de geïnteresseerde leek. 

In het juryrapport licht de jury hun keuze toe: “Het boek over ons monumentale cultuurlandschap, al jaren actueel vanwege het borrelen en scheuren, is grondig, volledig maar bovenal met liefde gemaakt.” 

Beste Groninger Boekenfeest 

De bekendmaking vond plaats tijdens het eerste Beste Groninger Boekenfeest, waar schrijvers, uitgevers en andere boekenliefhebbers hun liefde voor literatuur konden vieren. Met dit feest werden de genomineerde boeken extra in de schijnwerpers gezet en werd tegelijk een ontmoetingsplek gecreëerd voor de Groningse letteren. Mensen uit het vak ontmoetten elkaar en konden bijpraten. Gedurende de avond vervlocht boekenverslinder en literatuurkenner Elke Maasbommel enthousiast en lichtvoetig de optredens van de auteurs van de genomineerde boeken met korte gesprekken met de auteurs en juryleden. De aanwezigen werden ook getrakteerd op een optreden van Pixelpocket, bestaande uit DJ Irie Weergang Bove en dichter Charlotte Beerda die zich samen genre-overstijgend door het muzikale universum bewegen. DJ Coco Coquelicot draaide lekkere dansmuziek, met een speciaal voor deze avond samengestelde literaire set. Geniet na of mee met dit literaire feestje via onze fotoreportage.

Foto’s: Jasper Bolderdijk

BEKIJK SHORTLIST
Alle aanwezige genomineerden.
De winnaars van Het Beste Groninger Boek zijn bekend!