Ga naar de inhoud
woensdag 13 januari, 2021

Esmé van den Boom over Flowers of Decay

Achter de gesloten deuren van Kunstlievend Genootschap Pictura werden kunstwerken van de leden van AKKA geëxposeerd. De alumnivereniging van de Klassieke Academie in Groningen vierde in 2021 haar eerste lustrum en sloot die af met een overzichtstentoonstelling die tot 9 januari te zien zou zijn. De organisatie zocht de samenwerking met dichters uit Gent en NOORDWOORD om een aantal kunstwerken in woord vast te leggen.

De presentatie van die gedichten op 12 december ging wegens ziekte niet door. Vandaar dat we het nieuwe jaar aftrappen met de publicatie van de teksten die door de Groninger auteurs zijn geschreven. Esmé van den Boom liet zich inspireren door Flowers of Decay 1 en 2, een collage/ mixed media werk van Maartje Bezemer.

Ik zag een zwam bovenin een boom in het laatste middaglicht
goud alsof er iemand op een trap geklommen was
om de randen met een penseel bij te werken

Later: lampenkapjes op het groenste mos
je zou jezelf tot beukennootje willen maken
eronder langzaam kiemen, de herfst
blijft warm onder de bladeren, een koordje
knipt de zon aan en uit

Jaren geleden zag ik een man die me vertelde
dat sommige schimmels hemelse geuren verspreiden
ik haalde mijn neus op en dacht: die man is vast eenzaam

In de tussentijd heb ik geleerd dat wij mensen sneller leven
enkel oog voor wat onze handen aan kunnen raken
een bos een werkelijkheid te ver, te diep gelegen
bij ons landt soms alleen een glimp, een geur die ons verbindt

Esmé van den Boom

Esmé van den Boom schrijft proza, toneel, gedichten en liedjes. Ze trad met tekst en muziek onder andere op tijdens de Frankfurter Buchmesse en op podia en festivals als Noorderzon, Dichters in de Prinsentuin, Read My World en Onbederf’lijk Vers. Ze stond in de finale van Write Now! 2017 en mocht mee op Zomerkamp met Das Mag. In 2016- 2017 was ze Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen en schreef ter gelegenheid daarvan de bundel Zomerwee. Ze won het Hendrik de Vriesstipendium van de Gemeente Groningen en publiceerde daarmee in december 2019 haar debuutbundel Eigen kamers, over de toekomstdromen en -angsten van Groningse vrouwen. Als ze niet schrijft of leest werkt ze bij Forum Groningen als collectiebeheerder, bij Explore the North als literatuurprogrammeur of als freelancer – of ze wandelt met haar hondje in het Noorderplantsoen. 

Esmé van den Boom over Flowers of Decay