Ga naar de inhoud

Arjan Noorlander interviewt Robert Menasse

Camera 2

za, 10 feb. - 20.15


Robert Menasses roman De Hoofdstad wordt ook wel satire over Europa genoemd. Menasse ontkent zelf dat het satire is. Waarom is De Hoofdstad wel of geen satire en waarom zou een schrijver wel of niet satire inzetten om de harde werkelijkheid te beschrijven? Hoe gaat een schrijver om met de werkelijkheid, met ‘de feiten’ over de wereld van vandaag de dag? Daarover en over Menasses nieuwste roman, De Uitbreiding, wordt Menasse geïnterviewd op Het Grote Gebeuren.

De Uitbreiding gaat over twee broers die samen in de Poolse ondergrondse strijd tegen het communistische regime zaten en later een totaal andere weg inslaan. Een actueel thema: hoe kijken we naar de werkelijkheid en welke keuzes maken we daar vervolgens in? Hoe vinden we elkaar als mensen nog als we in onze overtuigingen zo lijnrecht tegenover elkaar komen te staan? Menasse won met dit boek de European Book Prize 2023.

NOS presentator Arjan Noorlander interviewt Menasse in het Engels. Menasse leest tijdens dit interview passages in het Duits voor uit beide romans, passages die het publiek aan het denken zetten over waar zijzelf staan ten opzichte van de soms ingewikkelde feiten anno 2023. Engelse en Nederlandse vertalingen van de passages zullen op schermen zichtbaar zijn, zodat iedereen van de literatuur van Robert Menasse kan genieten.


Dit programma is onderdeel van het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.

Fotograaf: Wolfgang Schmidt

Arjan Noorlander interviewt Robert Menasse