Ga naar de inhoud

Thijs Lijster over de Frankfurter Schule


Godert Walter & Uitgeverij Athenaeum - Polak & van Gennep

 Kunstlievend Genootschap Pictura

Sint Walburgstraat 1, Groningen

0,-


di, 19 dec. - 20.00


Op dinsdag 19 december is schrijver-filosoof Thijs Lijster te gast in Kunstlievend Genootschap Pictura om het Elementaire deeltje ‘Frankfurter Schule‘ ten doop te houden. Deze boekpresentatie wordt in samenwerking met uitgeverij Athenaeum – Polak & van Gennep en boekhandel Godert Walter georganiseerd. De avond begint om 20.00 uur – inloop vanaf 19.30 uur – en vanwege beperkte ruimte verzoeken wij u te reserveren in de winkel, per mail opinfo@godertwalter.nlof telefonisch onder 050 312 25 23.

Thijs Lijster

Thijs Lijster studeerde filosofie in Groningen en New York en promoveerde in 2012 cum laude op een proefschrift over de filosofen Walter Benjamin en Theodor Adorno. Hij is als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder was hij werkzaam aan de universiteiten van Amsterdam en Antwerpen.

Lijster publiceert regelmatig in kranten en weekbladen als De Groene Amsterdammer en schreef onder meer de essaybundels De grote vlucht inwaarts (2016) en Kijken, proeven, denken (2019) en het pamflet Verenigt U! Over arbeid in de 21ste eeuw (2019). In 2022 verscheen zijn boek Wat we gemeen hebbenEen filosofie van de meenten bij De Bezige Bij. Hij ontving diverse prijzen, waaronder de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek, de Boekman dissertatieprijs en de essayprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde.

Frankfurter Schule

De invloed van de Frankfurter Schule, een groep Joods-Duitse intellectuelen die onder anderen bestond uit Theodor W. Adorno, Max Horkheimer, Erich Fromm, Herbert Marcuse en Walter Benjamin, op de hedendaagse filosofie en cultuur kan nauwelijks overschat worden. Vandaag de dag staan deze denkers weer volop in de aandacht: rechts-radicale bewegingen zien hen als de bron van woke, politieke correctheid en andere euvels, terwijl hun scherpe kapitalismekritiek een inspiratiebron vormt voor linkse activisten. Thijs Lijster zet in deze inleiding de belangrijkste denkbeelden van de Frankfurter Schule uiteen, en gaat daarnaast in op hun inspiratiebronnen en blijvende relevantie.

Datum: dinsdag 19 december 2023
Plaats: Kunstlievend Genootschap Pictura, Sint Walburgstraat 1 9712 HX Groningen
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Toegang: gratis, reserveren gewenst: in de winkel, per mail op info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.