Ga naar de inhoud

Overdracht archief Dikke trui

vrouwenboekhandel en -café Dikke Trui


Groninger Archieven

Museum aan de A

Brugstraat 24, Groningen

0,-


za, 22 jun. - 15.00


Barvrouw Inez Grondhuis was betrokken bij de vrouwenbeweging in Groningen vanaf de jaren 70. Op zolder heeft ze een aantal dozen met oude documenten van vrouwenboekhandel en -café Dikke Trui. Ook van de opvolgers De Del, De Koningin en De Derde Dame. Van gastenboek tot affiches, programmaboekjes en notulen. Belangrijke documenten die heel veel vertellen over de geschiedenis van vrouwen, vrouwenbewegingen en feminisme in Groningen.

Inez draagt dit deel van het archief van Dikke Trui over aan de Groninger Archieven om het te bewaren voor de toekomst.

De Groninger Archieven is het historisch informatiecentrum voor stad en provincie. Vanzelfsprekend maakt de geschiedenis van vrouwen, vrouwenbewegingen en feminisme daar ook deel van uit. Activistisch archiefmateriaal is best zeldzaam.

Sebastiaan Vos van de Groninger Archieven ligt toe: ‘Het is dan ook heel belangrijk dat we archiefmateriaal van vrouwencafé Dikke Trui (en opvolgers) overgedragen krijgen zodat deze belangrijke stukken goed worden bewaard en toegankelijk gemaakt worden voor geïnteresseerden zoals journalisten, kunstenaars, familie en onderzoekers.’

Sebastiaan Vos houdt zich als Collectiebeheerder particuliere archieven bezig met de verwerving van niet-overheidsarchieven. Hij richt zich op feministische en LHBTI-bewegingen maar ook de milieu-, kraak-, anti-oorlogs- of anti-racismebeweging.