Ga naar de inhoud

Orkater/ De Nieuwkomers presenteert Konvooi

Naar Boelgakovs 'De meester en Margarita'


SPOT Groningen

Stadsschouwburg

Turfsingel 86, Groningen

22,50


vr, 16 feb. - 20.15


“Muziektheater dat op alle facetten omverblaast”, schreef NRC over deze overdonderende theaterhit en gaf vijf sterren. Aan de hand van Boelgakovs meesterwerk zien we hoe de mens zich staande probeert te houden in een wereld waarin waarheid geen waarde meer lijkt te hebben. “Wat een feestje.” (de Volkskrant ★★★★★)

“De meester en Margarita is muziektheater dat op alle facetten omverblaast”

– NRC ★★★★★

“Wat een feestje, deze meester en Margarita van Konvooi”

– De Volkskrant ★★★★★

“Literaire klassieker als adembenemend muziektheater”

– Theaterkrant, keuze van de criticus

“Onnavolgbaar en verwarrend”

– Leeuwarder Courant ★★★★★

KONVOOI onderzoekt aan de hand van Boelgakovs meesterwerk De meester en Margarita hoe de mens zich staande houdt in een wereld waarin waarheid haar waarde verloren lijkt te hebben. Het is een zoektocht naar houvast in een tijd waarin men het recht claimt op zijn eigen werkelijkheid en feiten ook maar een mening lijken te zijn.

In De meester en Margarita bezoekt de duivel Moskou om daar het zelfbedrog van haar inwoners te ontmaskeren. Wat volgt is een vervreemdende reis langs drie mensen die de wereld niet meer begrijpen en hier ieder op hun eigen manier mee omgaan. We ontmoeten een jonge dichter die ervan overtuigd raakt dat hij in een leugen leeft, een depressieve schrijver die zichzelf heeft laten opsluiten in een inrichting en Margarita, die boven alles op zoek is naar iets waars. Ondertussen wordt Jezus Christus wegens laster veroordeeld tot de kruisdood. De meester en Margarita is een illusionaire trip over onbegrip, de angst voor het onbekende en de moed om het niet zeker te weten.

Theaterhit

De voorstelling was een regelrechte hit en tourde in 2022 langs uitverkochte zalen en werd door de toneeljury als een van de beste voorstellingen van het seizoen geselecteerd voor het Theater Festival. Na het succesvolle ILIAS (2019) is De meester en Margarita (2021) opnieuw een moderne bewerking van een klassieker uit de literatuurgeschiedenis, doorspekt met musicalnummers en vijfstemmige samenzang.