Ga naar de inhoud

MICHAËL BLOOS / ST. NIEUWE HELDEN: POETIC LICENSE


Grand Theatre

Grand Theatre

Grote Markt 35, Groningen

17,-


wo, 30 nov. - 20.00


In POETIC LICENCE laten artistiek leider en regisseur Michaël Bloos en tekstschrijver Frank Siera zich inspireren door het leven van de Britse schrijver Joe Orton. Een voorstelling van een acteur en een toneelschrijver over acteurs en toneelschrijvers.

De Britse toneel- en romanschrijver Joe Kingsley Orton brak in de jaren ’60 door met zijn taboedoorbrekende en zwarte komedies. De gedurfde onderwerpen en spitsvondige en onnavolgbare schrijfstijl leverde meer dan eens ophef op en zijn eigen leven was minstens zo roemrucht. Samen met partner Kenneth Halliwell haalt hij de ene na de andere practical joke uit.

Joe en Ken, twee homoseksuele theatermakers, leefden in een tijd waarin homoseksualiteit strafbaar was en werd beschouwd als psychische stoornis; een bewijs dat wat wij als ‘gek’ zien onderhevig is aan tijdgeest, cultuur en persoonlijk wereldbeeld.

Aan het einde van hun leven, in wat vermoedelijk een psychose was, slaat Kenneth met een hamer het leven uit Joe en legde daarna de hand aan zichzelf. Verloor Ken het verschil tussen theater en werkelijkheid uit het oog? Dacht hij dat ze als personages in een toneelstuk leefden en moesten ze daaruit ontsnappen door uit het ‘theatrale’ leven te stappen, de ‘echte wereld’ in? Moest hij als redacteur van de teksten van Orton, nu de toneeltekst waar hij in dacht te leven, rigoureus redigeren?