Ga naar de inhoud

Maarten Engeltjes & PRJCT Amsterdam spelen Pergolesi’s ‘Stabat Mater’

Voordracht P.F. Thomése


SPOT Groningen

Oosterpoort

Trompsingel 27, Groningen

37,-


do, 19 sep. - 20.15


Countertenor Maarten Engeltjes, de wereldberoemde sopraan Carolyn Sampson en het jonge barokorkest PRJCT Amsterdam brengen muziek van Vivaldi en Pergolesi’s aangrijpende Stabat Mater, dat de harten van luisteraars al eeuwenlang raakt. De werken worden omlijst door fragmenten uit het boek Schaduwkind van P.F. Thomése, voorgelezen door de schrijver zelf.

Het concert opent met twee cantates van Vivaldi: Nulla in mundo pax en Nisi Dominus, met de ontroerende aria Cum dederit die je misschien wel kent uit de James Bond film Spectre. Daarna leest P.F. Thomése enkele passages uit zijn boek Schaduwkind (2003), dat hij schreef na de dood van zijn dochtertje. Het is de opmaat tot Pergolesi’s geliefde Stabat Mater.

Giovanni Battista Pergolesi schreef het werk in 1736, kort voor hij op 26-jarige leeftijd aan tuberculose overleed. Hij baseerde zich op een middeleeuws gedicht over het intense verdriet van Maria om haar gekruisigde zoon Jezus. Pergolesi wist perfect de emoties van verdriet, pijn en hoop die in het gedicht worden uitgedrukt in muziek te vangen. Vanaf de eerste noten neemt hij je mee in zijn diepontroerende werk.

Programma en bezetting
Antonio Vivaldi: Nulla in mundo pax sincera (solocantate voor sopraan)
Antonio Vivaldi: Nisi Dominus (solocantate voor countertenor)
P.F. Thomése: fragmenten uit de roman Schaduwkind
Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater

countertenor en directie: Maarten Engeltjes | barokorkest: PRJCT Amsterdam | sopraan: Carolyn Sampson | concertmeester: Ivan Iliev | voordracht: P.F. Thomése