Ga naar de inhoud

‘Ik ben de ander’

Boekpresentatie door René S. de Vries en voorstelling o.l.v. Bert Kremer


Synagoge Groningen

Synagoge

Folkingestraat 60, Groningen


zo, 19 mei


De basis van het programma ‘Ik ben de Ander’ zijn zelfgeschreven liedjes met betrekking tot oorlog, vrede, onrecht, (zelf)reflectie en hoop. Daarnaast zijn een aantal liedjes hertaald.

In vijf kwartier worden liedteksten, gedichten en citaten uit speeches van bijvoorbeeld Nelson Mandela, Gerrit Komrij, Bruce Springsteen, Henriette Roland Holst vloeiend aaneen geregen. Het resultaat is een indrukwekkende ketting van oorlog, verdriet, bevrijding en vrijheid.

De voorstelling start 20.00 uur met een korte boekpresentatie van René S. de Vries. In 2017 is een boekje verschenen over Annette Katan, een 16 jarig Joods meisje uit Den Haag dat in de Tweede Wereldoorlog een tijdje ondergedoken is geweest in een klein boerderijtje in Zeerijp. In 1943 is Annette verraden, opgehaald en afgevoerd naar Westerbork. Ze is vermoord in Auschwitz.  In 2014 vernam haar neef René de Vries uit Delfzijl dat een lid van haar onderduikfamilie al die jaren een haarlok van Annette had bewaard.  René vond in Zeerijp mensen die de herinnering aan Annette levend wilden houden.  Het resultaat is een herdenkingsmonumentje en een vitrine voor de haarlok. In de herziene tweede druk van het boekje zijn meer gegevens opgenomen over o.a. Annette en haar familie.

Aansluitend spelen Bert Kremer, Reina Zijlstra en Willem Jan van der Stuut de voorstelling ‘Ik Ben De Ander’ in Synagoge Groningen. Een voorstelling met muziek, poëzie en voordracht. De afgelopen twee jaar hebben zij deze voorstelling in een aantal kerkjes in de provincie Groningen opgevoerd. Deze avond staan zij in Synagoge Groningen.

Tickets & Reserveren: €7,50, reserveren is gewenst, stuur uw bericht ovv ‘Ik Ben De Ander – 02-05-24’ naar ikbendeander@gmail.com.