Ga naar de inhoud

Dwarsdenker Erasmus, de ‘kleinzoon van Agricola’

Lezing door Sandra Langereis


stichting Agricola Laurentius

Laurentiuskerk

Kostersgang 8, Baflo

10,-


zo, 07 apr - 15.00


Sandra Langereis is de auteur van de biografie “Erasmus, dwarsdenker” uit 2022. Dit boek werd in 2023 bekroond met de Libris geschiedenis prijs. In haar lezing gaat ze in op de invloed van Agricola op het denken en schrijven van Erasmus.

Toegang €10,- incl. drankje na afloop.

De lezing

In het jaar 1480 bezocht Rudolf Agricola, nog maar net terug van een jarenlange rondreis door Italië, voor de eerste maal de grote school van hanzestad Deventer. Hij kwam er een gastcollege geven over zijn inspirerende ervaringen in het land van de renaissance, aan de leerlingen van alle zeven klassen. Onder die scholieren bevond zich een nog hele jonge Erasmus. Decennia later, toen dat scholiertje was uitgegroeid tot een literaire bestsellerauteur en humanistische bijbelwetenschapper van wereldformaat, noemde de beroemde Erasmus zichzelf ‘de intellectuele kleinzoon van Agricola’, omdat hij nooit was vergeten hoezeer hij als jonge jongen onder de indruk was geraakt van het verhaal dat Rudolf Agricola op zijn school aan de verzamelde leerlingen verteld had. In deze lezing neemt Erasmus’ biograaf Sandra Langereis het publiek mee terug naar die bijzondere ontmoeting in Deventer. En legt ze uit waarom het Rudolf Agricola was, die de jonge Erasmus op het pad zette van diens levenswerk: het schrijven van een dwarse biografie van de bijbel, waarin tot schrik van orthodoxe katholieken en protestanten voor eens en altijd werd aangetoond dat de heilige schrift mensenwerk was.

De auteur, Sandra Langereis

De auteur

Sandra Langereis (1967) is historicus en biograaf. Ze schrijft in krachtig proza over schrijvers en wetenschappers uit de Renaissance en de Verlichting. Haar biografieën worden door vakgenoten, recensenten, boekenbloggers en leesclubs bejubeld vanwege het intense mens- en tijdsbeeld dat ze weet op te roepen en zijn geliefd om hun toegankelijke stijl.

Na haar opleiding aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1992 cum laude als historicus afstudeerde, en in 2001 cum laude als historicus promoveerde, werkte ze jarenlang met groot plezier als universitair docent Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Universiteit Leiden, tot ze besloot full time als zelfstandig historicus te gaan werken aan haar monumentale Erasmusbiografie.

ERASMUS: dwarsdenker verscheen na zeven jaar onderzoeken en schrijven bij De Bezige Bij. Het boek won de Libris Geschiedenis Prijs. Bij De Bezige Bij verscheen vervolgens ook haar Lees- & Luisterboekje Erasmus’ Lof der zotheid. Eerder publiceerde ze De woordenaar, haar biografie van Erasmus’ navolger Christoffel Plantijn, die de Shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs haalde en door de Volkskrant respectievelijk Trouw werd uitgeroepen tot Biografie van het Jaar en Geschiedenisboek van het Jaar. Sinds 2020 werkt ze aan een biografie van Eise Eisinga, de bouwer van het Planetarium in Franeker.