Ga naar de inhoud

Doeke Sijens over ‘De tienduizend dingen’ van Maria Dermout

Mijlpalen in de literatuur


Forum

Forum

Nieuwe markt 1, Groningen

10,-


di, 15 apr - 19.30


Dit seizoen presenteren we weer een serie lezingen over spraakmakende romans. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze prikkelend, actueel en leesbaar zijn. Op het programma staan romans van Haruki Murakami, John Irving, Agota Kristóf en Maria Dermout.  

Bij elke lezing zetten we één roman centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van de roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken.. De lezingen worden gegeven door Vincent Kortmann, Willem Goedhart, Coen Peppelenbos en Doeke Sijens. Meer informatie over  de lezingen vind je op de website van het Forum

Maria Dermout – De tienduizend dingen

Van de vele Indië-romans die in Nederland zijn verschenen, is De tienduizend dingen (1955) misschien wel de meest bijzondere. Een roman waarin het trauma van de koloniale overheersing wordt verteld in de vorm van een sprookje of beter gezegd een spookverhaal. De hoofdfiguur Felicia, ‘mevrouw van Kleyntjes’, woont op een eiland in de Molukken, in een huis aan de binnenbaai. Hoe paradijselijk haar tuin en de baai ook lijken, alles blijkt beladen met de gewelddadige koloniale geschiedenis. Met weemoed maar berustend in haar lot herinnert ze zich de doden en de levenden, en ziet ze een veelvoud van dingen aan zich voorbijgaan – van de kleinste voorwerpen, de schelpjes van het strand, tot de omringende mensen. Meer dan alleen een levendig portret van een voorbije tijd is deze roman een tijdloze verkenning van het menselijke bestaan.  

Dinsdag 15 april, 19.30 – 21.00 uur

Inleiding: Doeke Sijens