Ga naar de inhoud

Bundelpresentatie Willem Jan van Wijk

'Ritornel'


Uitgeverij Passage

Galerie Pictura

Sint Walburgstraat 1, Groningen

0,-


wo, 27 mrt. - 20.00


Op woensdag 27 maart presenteert Willem Jan van Wijk zijn nieuwe bundel ‘Ritornel’. De presentatie vindt plaats bij Pictura. De deuren zijn open vanaf 19.30 uur, het programma begint om 20.00 uur.

Programma

Het belooft een mooie avond te worden: dichters Tjitse Hofman en Lilian Zielstra zullen voordragen en singer-songwriter Eva Waterbolk verzorgt de muziek. Daarna is er natuurlijk de voordracht van Willem Jan uit ‘Ritornel’, en dat doet hij op de manier die hem eigen is: geanimeerd, sprankelend en midden in het publiek. Tot slot kunnen we naborrelen en signeert Willem Jan zijn nieuwe bundel.

Ritornel

Ritornel betekent terugkeer. Het is onder andere een term uit de muziek; een eerder geklonken melodie komt in latere delen terug, al dan niet gevarieerd. De dichter keert terug naar zijn geboortedorp en spreekt nog eenmaal zijn vader. Kinderen spelen dat ze Canadezen zijn. Een geliefde treedt op met Kegelstatt, omhelst hem in de tuin. Terugkeer, herhaling en variatie zijn thema’s in de nieuwe bundel van Willem Jan.

Willem Jan van Wijk

Willem Jan van Wijk (1943) woont in een dorp tegen de oostgrens van het land. Daar werkt hij in alle rust aan zijn poëzie. Haast heeft hij niet, poëtische woorden des te meer. Jarenlang was hij naast zijn dichterschap poëzieredacteur van Uitgeverij Passage; daarvoor gaf hij muziek- en poëzieles in het voortgezet onderwijs. Van hem verschenen eerder bij Uitgeverij Passage de bundels Tijd sleep mij een bril (2000), Of er nooit iets verschoof (2006) en Keelpost (2016).