Ga naar de inhoud

Boekpresentatie Zijdelingsche Berichten

Door Ron van Hasselt


Synagoge Groningen

Synagoge

Folkingestraat 60, Groningen

0,-


zo, 07 apr. - 15.00


Op zondag 7 april presenteert Ron van Hasselt zijn nieuwste boek in Synagoge Groningen. In ‘Zijdelingsche Berichten’ neemt Van Hasselt de lezers mee op een fascinerende reis door de duistere jaren van de Tweede Wereldoorlog. In het boek is een centrale rol weggelegd voor een ver familielid van de auteur, Joseph Elias van Hasselt en diens vriendschap met de verzetsman dominee Constant Willem Coolsma.

De auteur biedt een indringende blik in de schijnbaar onaantastbare wereld van de Joodse Groninger Joseph Elias van Hasselt (1874-1942). Deze charmante en populaire man woonde in villa’s, liet zich rijden in auto’s die in trek waren bij Hollywoodsterren en werd de ‘Koning van Helpman’ genoemd. De inval van de Duitsers bracht echter een donkere schaduw over zijn beschermde leven.

Te midden van deze turbulente tijd ontvouwt zich het verhaal van dominee Constant Willem Coolsma (1877-1955), een notabele in Groningen en een goede vriend van Van Hasselt. Het hele gezin Coolsma is actief in het verzet en zo ontwikkelt zich een aangrijpend verhaal. De jongste zoon wordt gearresteerd en gefusilleerd.

Ron van Hasselt weeft in zijn achtste boek een intrigerend web van personages, waar verraders, onderduikers, verzetsmensen, politiemensen en gedeporteerden elkaar kruisen op de meest onverwachte momenten. Brieven, foto’s, getuigenverklaringen en officiële documenten brengen bittere herinneringen tot leven, waardoor ‘Zijdelingsche Berichten’ niet alleen een onthullend historisch verslag is, maar ook een aangrijpend portret van moed, verraad en menselijke veerkracht in een tijd van ongekende turbulentie.

Tickets/reserveren: gratis toegang, aanmelden is noodzakelijk (reserveren@synagogegroningen.nl ovv ‘Boekpresentatie 07-04-2024′).