Ga naar de inhoud

Boekpresentatie Wil Schackmann: Etta Palm – Van Nederlands eerste feministe tot staatsvijand


Uitgeverij Atlas Contact en Groninger Archieven

Groninger Archieven

Cascadeplein 4, Groningen


vr, 20 mei - 16.00


Etta Palm (1743-1799) behoort tot Nederlands interessantste historische figuren. In zijn boekpresentatie vertelt Wil Schackmann meer over deze bijzondere Groningse vrouw en wordt hij onder meer geïnterviewd door Dineke van der Wal.

In Groningen geboren, duikt Etta Palm rond 1769 op in het onbetwistbare centrum van de wereld: Parijs. Als met de Revolutie van 14 juli 1789 het gangbare wereldbeeld op zijn kop wordt gezet, ontpopt Etta zich tot een echte revolutionaire. Steeds stelliger stelt ze dat het ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’ niet alleen een einde moet maken aan de schrijnende ongelijkheid tussen de adel en het gewone volk, maar ook aan die tussen man en vrouw – en daarmee is ze een van de eerste. Maar als Parijse revolutionairen radicaliseren en vervolgens Nederland en het door Etta zo geliefde Frankrijk ook nog in oorlog raken, blijkt er voor een ‘feministe’ geen plek meer te zijn – niet in Parijs én niet in Nederland.

Aan de hand van oud en nieuw archiefmateriaal en met veel gevoel voor vermakelijke historische details vertelt Wil Schackmann het ongekende levensverhaal van Etta Palm. Hij neemt de lezer mee naar ontmoetingen met beroemde filosofen, revolutionairen en staatsmannen, naar een tijd van nieuwe idealen en bovenal naar de taboedoorbrekende optredens van een buitengewone vrouw uit Groningen.

Wil Schackmann (1951) publiceerde drie romans en was co-auteur bij de tv-serie Medisch Centrum West. Hij schreef vier boeken over de Koloniën van Weldadigheid, die in 2021 de status van Unesco Werelderfgoed kregen toegekend. Daarvan is De proefkolonie het meest bekend.

Gratis toegang, reserveren noodzakelijk
Inloop vanaf 15.30 uur
Drankje na afloop

Deze lezing wordt georganiseerd door Uitgeverij Atlas Contact en Groninger Archieven.