Ga naar de inhoud

Boekpresentatie Douwe Draaisma

met Mathijs Deen in gesprek over 'De man die zijn hoofd verloor'


Studium Generale en de Historische Uitgeverij

Academiegebouw

Broerstraat 5, Groningen

€4,-


ma, 14 nov. - 20.00


Psychiaters, neurologen en klinisch psychologen ontmoeten patiënten die de onmogelijkste dingen geloven. Dat ze van glas zijn. Dat ze in de hand van hun afgezette arm nog steeds een kopje geklemd houden. Dat ze twee jaar geleden zijn verdronken. Dat ze via het stopcontact worden afgeluisterd. Dat ze Christus zijn. Dat ze hun overleden dierbare horen scharrelen in de keuken. De variatie is eindeloos lijkt het. In werkelijkheid vormen wanen, fantoomervaringen en hallucinaties een mozaïek waarin patronen zijn te herkennen. Wat ze gemeen hebben is de wanhopige vindingrijkheid waarmee het zelf logica en samenhang probeert te bewaren, een innerlijke orde, alsof de rede het allerlaatste is dat een ziel in verwarring wenst prijs te geven. In zijn nieuwe boek De man die zijn hoofd verloor beschrijft Douwe Draaisma uitzonderlijke mensen die gedreven worden door de meest absurde of tragische wanen en illusies.

Tijdens deze boekpresentatie wordt Douwe Draaisma geïnterviewd door schrijver en radiomaker Mathijs Deen. 

Douwe Draaisma is als honorair hoogleraar geschiedenis van de psychologie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is de auteur van o.a. Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001), dat in vijfentwintig talen is vertaald en zowel literaire als wetenschappelijke onderscheidingen in Nederland en het buitenland verwierf. Ook schreef hij Ontregelde geesten. Ziektegeschiedenissen (2006), De heimweefabriek. Geheugen, tijd en ouderdom (2008), het Vergeetboek (2010), over ongezochte en verloren herinneringen, en De dromenwever (2013), een lucide betoog over het ongeremde nachtleven van onze verlangens, angsten en herinneringen.

Mathijs Deen was in het studiejaar 2021 gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schreef o.a. Over oude wegen (2018) en De Wadden (2013). Voor velen is hij een vertrouwde stem door de documentaires die hij maakte voor de VPRO-radio en de luisterboeken die hij voorleest.