Ga naar de inhoud

Boekpresentatie Douwe Draaisma

In gesprek met Coen Peppelenbos


Sociëteit de Harmonie

Sociëteit de Harmonie

Kreupelstraat 10, groningen

5,-


do, 02 feb. - 19.30


Op donderdag 2 februari is schrijver Douwe Draaisma te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Hij zal over zijn onlangs verschenen boek De man die zijn hoofd verloor worden geïnterviewd door Coen Peppelenbos. De avond begint om 19.30 uur en vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl. Zoals gebruikelijk zal het boek die avond te koop zijn en de auteur is graag bereid te signeren.

Het boek

Psychiaters, neurologen en klinisch psychologen ontmoeten patiënten die de onmogelijkste dingen geloven. Dat ze van glas zijn. Dat ze in de hand van hun afgezette arm nog steeds een kopje geklemd houden. Dat ze twee jaar geleden zijn verdronken. Dat ze via het stopcontact worden afgeluisterd. Dat ze Christus zijn. Dat ze hun overleden dierbare horen scharrelen in de keuken. De variatie is eindeloos – lijkt het. In werkelijkheid vormen wanen, fantoomervaringen en hallucinaties een mozaïek waarin patronen zijn te herkennen. Wat ze gemeen hebben is de wanhopige vindingrijkheid waarmee het zelf logica en samenhang probeert te bewaren, een

innerlijke orde, alsof de rede het allerlaatste is dat een ziel in verwarring wenst prijs te geven.

Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (1953) is als alom gekend historicus van de psychologie de auteur van een prachtig en veel gelezen oeuvre: De metaforenmachine, een geschiedenis van het geheugen; Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, over het autobiografische geheugen; De heimweefabriek, over geheugen, tijd & ouderdom; VergeetboekOntregelde geesten, ziektegeschiedenissen; De dromenweverAls mijn geheugen me niet bedriegt. In binnen- en buitenland is zijn werk bekroond met literaire en wetenschappelijke prijzen, en zijn boeken zijn in meer dan twintig talen vertaald. Met een groot empathisch vermogen beschrijft Douwe Draaisma in De man die zijn hoofd verloor uitzonderlijke mensen die gedreven worden door de meest absurde of tragische wanen en illusies.