Ga naar de inhoud

Boekpresentatie ‘De Kraak’


Productiehuis Spinbarg en Boekhandel Riemer

Boekhandel Riemer

Nieuwe Ebbingestraat 1, Groningen

8,-


do, 20 apr. - 20.00


De Kraak, een mythische reuzenoctopus, wijst je de weg door een betoverende wereld vol verhalen uit het Waddengebied. Voor het project De Kraak van Productiehuis Spinbarg hebben filmmakers en componisten uit Groningen, Duitsland en Denemarken een aantal van de mooiste verhalen uit het Waddengebied verbeeld. Veel van deze oude verhalen gaan over liefdes tussen mensen en zeewezens. Twee schijnbaar onverenigbare partners, die het toch met elkaar proberen… Daar moeten we iets van kunnen leren, ook waar het onze eigen relatie met de zee en de natuur betreft.

De films van De Kraak worden vertoond in een bijzondere ruimtelijke installatie, die op dit moment te zien is in Ecomare Texel en daarna doortrekt naar andere plekken in het Waddengebied.

De Kraak – het boek
Het boek bij De Kraak – prachtig vormgegeven door Peter Boersma – is een kleurrijke bundel vol mooie verhalen, achtergrondinformatie en beeldmateriaal uit de films. Naast korte weergaves van de oorspronkelijke verhalen lees je in het boek meer over de cultuur waaruit de verhalen voortkomen, het landschap waarin ze zijn ontstaan en de manier waarop de mens zich verhoudt tot dat landschap en alles wat erin leeft. Ook vertellen de filmmakers in het boek over hun visie en aanpak.

Redactie: Margriet Westerhof, Pauline Los en Liefke Knol Vormgeving: Peter Boersma

Tijdens deze feestelijke presentatie van het boek laten we een aantal films van De Kraak zien. Een uitgelezen kans voor iedereen die (nog) niet in de gelegenheid is om naar Texel af te reizen! Verder zijn er interviews met de makers, muzikale optredens en poëzie. Én Egge Knol, conservator van het Groninger Museum, vertelt over verwoestende stormvloeden in het Waddengebied, die inspiratiebron waren voor talloze oude verhalen.

Bij aankomst ontvang je een goede kop koffie of thee met wat lekkers uit de bakkerij ‘Van Deeg Vandaag’ die in de kelder van de boekhandel zit. Na afloop is er tijd voor ontmoeting onder het genot van een goed glas wijn, een biertje, wat fris en een goede borrelplank.