Ga naar de inhoud

Boekpresentatie Anda Kerkhoven, een student in het Gronings verzet

Stefan van der Poel interviewt René en Jesper Westra


Studium Generale Groningen en Uitgeverij Passage

Academiegebouw

Broerstraat 5, Groningen

4,-


di, 23 apr. - 20.00


Recentelijk is de ontvangstruimte in het stadhuis van Groningen naar Anda Kerkhoven vernoemd. En een later dit jaar te openen onderwijsgebouw bij het UMCG krijgt de naam Anda Kerkhoven Building. Maar wie was deze vrouw? Binnenkort verschijnt bij Uitgeverij Passage een boek dat vertelt over het leven en de tragische dood van deze Anda.

Op dinsdagavond 23 april presenteren we het boek Anda Kerkhoven, een student in het Gronings verzet. Studium Generale Groningen organiseert dan een avond rond deze vrouw in de Aula van het Academiegebouw. Aanvang 20.00 uur; Tickets €4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten.

ANDA KERKHOVEN, EEN STUDENT IN HET GRONINGS VERZET

Stefan van der Poel interviewt René en Jesper Westra

In het herdenkingsraam in de Aula van de Rijksuniversiteit Groningen zijn slechts twee vrouwen afgebeeld: Aletta Jacobs en Anda Kerkhoven. Iedereen weet dat Aletta Jacobs de eerste vrouwelijke student in Groningen was, maar wie was Anda Kerkhoven en waarom is zij hier afgebeeld?

René en Jesper Westra schreven samen het boek Anda Kerkhoven, een student in het Gronings verzet (2024) over deze Groningse studente. Ze beschrijven waarom zij in 1938 vanuit Nederlands-Indië naar Groningen kwam om hier geneeskunde te studeren. Dat zij als vegetariër en pacifist een opvallende verschijning was in de Groningse studentenwereld, en hoe zij tijdens de oorlog betrokken raakte bij het verzet. Vanwege dit verzetswerk werd zij aan het einde van de oorlog gearresteerd en gefusilleerd. 

Historicus Stefan van der Poel interviewt de auteurs, vader en zoon, over hun bevindingen. Wie was Anda Kerkhoven? Welke rol speelde zij bij het Gronings verzet? Kunnen we haar vanwege die rol een held noemen? En was zij de enige vrouwelijke student in het verzet?

Na afloop is het boek Anda Kerkhoven, een student in het Gronings verzet (2024) verkrijgbaar in de stand Uitgeverij Passage. ISBN 9789054524311