Ga naar de inhoud
vrijdag 3 september, 2021

Worldwide reading voor slachtoffers pandemie

In de Biotoop te Haren wordt zondag 5 september een voordracht georganiseerd ter nagedachtenis van de corona slachtoffers die sinds het uitbreken van de pandemie zijn overleden. De Worldwide reading komt voort uit een oproep van het International Literaturfestival Berlin om met voordrachten de overledenen te herdenken. Kunstenaar Alette de Groot organiseerde al eerder een Worldwide reading op het terrein van de Biotoop. Zondag dragen zes dichters voor in het voormalige verblijf van de Kamhoenders.

In het verblijf staan meerdere grote bomen door aangebrachte gaten in het dak. Op de golfplaten hoor je af en toe een eikel neervallen of het getrippel van een vogel. Binnen ligt een dikke laag zand en De Groot heeft een aantal pallets neergelegd om een klein podium te creëren. “Ik kwam Worldwide reading vijftien jaar geleden voor het eerst tegen. Op zich niet onlogisch aangezien ik van jongs af aan in de derdewereldbeweging zat. Vijftien jaar geleden heb ik voor het eerst een reading georganiseerd. Toen was het thema ‘Mugabe en Zimbabwe’ en sinds die reading sta ik op die mailinglist.”

“Dit ga ik natuurlijk doen!”

“Toen ik hier in de Biotoop kwam wonen zag ik mogelijkheden om weer readings te organiseren. Je hebt hier mooie locaties om bij elkaar te zitten en ik wilde al langer iets doen met deze kooi. Door de coronacrisis heb ik de daad bij het woord gevoegd en is er een mooie buitenlocatie op het Noorderveld. Alles wordt natuurlijk beheerd door Carex, maar ik heb dit geïnitieerd, er zelf geld ingestoken en geld ingezameld via de Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ik heb er gewoon zo’n zin in. Toen kwam die mail over de Worldwide reading langs en ik dacht ‘dit ga ik natuurlijk doen.’ Het thema spreekt me enorm aan. Ik heb zelf mijn vader verloren aan corona. Hij was oud, maar het blijft triest dat hij op zijn 95e aan corona is overleden.”

Loslaten, overgave en sprakeloosheid

“Heb je de foto gezien van het affiche? Dan zie je een vrouw met witte ballon en een mondkapje op. Heel simpel, maar als je er naar kijkt zegt het alles. Loslaten zit erin, maar ook overgave en sprakeloosheid. Tegelijkertijd staat ze er nog, ze is niet weggedoken. Voor de readings zijn er veel teksten ter beschikking gesteld door het Berlijnse festival, maar die zijn allemaal in andere talen. Ik heb voormalig stadsdichter Renée Luth gevraagd om samen te werken en die wilde het wel trekken en ze is natuurlijk superleuk. De voordrachten mogen heel persoonlijk zijn, van eigen ervaringen tot meer algemene gedachten over bijvoorbeeld isolement. Veel mensen hebben iets liggen dat binnen het thema past.”

Aandacht omdat er geen tijd was voor rituelen

“Er zijn optredens van Renée Luth, Rik Andreae, Sylvia Dragtstra, Jørn Zeiler, Cissy Joan en Juku. Ik heb hier een klein podium gemaakt en er komt nog wat houtwerk voor de akoestiek. Ik heb ook kussens en dekentjes want als je hier een tijdje zit kan het fris worden. Het publiek mag natuurlijk reageren, maar het is echt niet de bedoeling om te gaan discussiëren over het coronabeleid. Wereldwijd wordt even gezamenlijk aandacht besteed aan al die mensen die ongemerkt zijn gegaan omdat er geen plaats was voor rituelen.”

Wie de Worldwide reading wil bijwonen kan zich aanmelden via mail@alettedegroot.nl. Het programma begint zondagmiddag 5 september om 14.00 uur en is om 15.30 uur afgelopen. Meer informatie over de Worldwide reading is te vinden op de website van het Internationales Literaturfestival Berlin.

Maarten Praamstra

Worldwide reading voor slachtoffers pandemie