Ga naar de inhoud
dinsdag 5 maart, 2024

Streektaal als inspiratie bij het project Grensland II

Het artist-in-residence project Het Grensland II is van start! Bij dit project van NOORDWOORD en Grasnapolsky werken zes Nederlandse en Duitse dichters deze week met streektaal. Ze zijn op ontdekkingstocht en onderzoeken wat de taal en meertaligheid kan betekenen voor hun eigen werk. Wat voor klanken, woorden en sferen biedt de streektaal? Kan het een verbreding en verrijking van hun taalgereedschapskist zijn en wellicht een sleutel naar een nieuw publiek?

Hannan van Rooij, Vlinder Verouden, Richard Nobbe en Jorine Witte uit Nederland en Micha Ebeling en Mire Buthmann uit Duitsland worden aan het werk gezet door diverse (taal)experts, schrijvers, dichters en songwriters, zoals zangeres Marlene Bakker en schrijfster Fieke Gosselaar.
Onder leiding van regisseur Theo de Groot ontwikkelen ze een gezamenlijke voordracht/performance die zondag 10 maart in première gaat op Festival Grasnapolsky.

Geïnteresseerd?
Je kunt erbij zijn! Kaartjes regel je op de website van Grasnapolsky

Over Grasnapolsky

Grasnapolsky is een kunst- en muziekfestival dat sinds 2019 in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst. Grasnapolsky begon in 2022 met Het Grensland. Het festival verdiept zich in de verhalen en geschiedenis van Oost-Groningen en aandacht voor de taal kan daarbij niet ontbreken. Het Gronings en het Nedersaksisch krijgen daarom ook aandacht tijdens de residentie. Sinds 2018 is het Nedersaksisch erkend als taal.

Andere taal- en literatuurprogramma’s op Grasnapolsky

Vorig jaar nam dichter Willemijn van de Walle deel aan de eerste editie van Het Grensland. Dit najaar benaderde Grasnapolsky haar opnieuw voor een solo-project. Het festival vroeg Willemijn om een nieuwe tekst te schrijven, speciaal voor het Groningse dorp Bad Nieuweschans. Deze tekst groeide uit tot de voorstelling GROND, die in oktober in première ging in Bad Nieuweschans en nu tijdens Grasnapolsky ook te zien is.

Foto: Hannan van Rooij

Streektaal als inspiratie bij het project Grensland II