In De Theefabriek te Houwerzijl is de semipermanente tentoonstelling Heren van de thee te zien. Deze tentoonstelling is gebaseerd op de succesvolle Indische roman van Hella Haasse. In Heren van de thee vertelt zij het verhaal van het echtpaar Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop, en van hun gezinsleven op de afgelegen theeonderneming Gamboeng op Java.
In het decor van de indrukwekkende, mysterieuze natuur en tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de koloniale politiek beschrijft Haasse het leven van de autocratische ondernemer Rudolf en zijn langzaamaan verbitterd rakende echtgenote.
De roman Heren van de thee berust op archiefmateriaal van de nazaten van de personages in de roman. Het archief bevat foto’s, schilderijen en documenten, waaronder een paar duizend brieven van de hand van Rudolf Kerkhoven. Aan de literaire bewerking van dit omvangrijke materiaal besteedde Hella Haasse ongeveer zeven jaar, waarvan drie volledig.
De Theefabriek heeft de weg van Hella Haasse in omgekeerde richting bewandeld. Voor de tentoonstelling is in hetzelfde archief gezocht naar de foto’s, schilderijen en documenten waar Haasse haar roman op heeft gebaseerd. Aan de hand hiervan brengt het theemuseum het leven van Rudolf Kerkhoven en zijn gezin in beeld. Ook worden persoonlijke bezittingen getoond die door de nazaten ter beschikking zijn gesteld.
De Theefabriek bestaat uit Nederlands enige theemuseum, een theewinkel en een theeschenkerij met wellicht de meest uitgebreide theekaart ter wereld. Het museum is sinds 1990 gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het dorpje Houwerzijl. De Theefabriek is van dinsdag tot zondag geopend. De entree bedraagt €4,95.
Foto Hella Haasse | Jerry Bauer