Ga naar de inhoud

Science fiction: fiction?


za, 10 feb. 2024 - 19.00

Precieze tijd wordt later bekend gemaakt


Hoe ziet de wereld er over pakweg vijftig jaar uit? Denk jij daar wel eens over na? Door bijvoorbeeld klimaatverandering zijn veel mensen bang dat de wereld er somber uit zal zien. Schrijvers van science fiction denken met hun verhalen mogelijke scenario’s uit. Dit soort verhalen kunnen ogen openen voor welke richting een maatschappij uit kan gaan als bepaalde leefwijzen in stand gehouden worden. Is die toekomstvisie dystopisch? Of juist een utopie? Kan het ook als de gewenste werkelijkheid worden gezien? Hoe fictief is science fiction eigenlijk?

Esther Gerritsen, Marjan Brouwers en Vamba Sherif schreven toekomstverhalen en gaan tijdens Het Grote Gebeuren in op bovenstaande vragen onder leiding van Louis Stiller.

Esther Gerritsen schreef Gebied 19, waarin een deel van de wereldbevolking naar een andere planeet is vertrokken omdat de situatie op Aarde niet meer houdbaar leek.
In Zonderland van Marjan Brouwers staat Nederland grotendeels onder water en blijkt er ook nog een levensgevaarlijk virus te heersen.
En Vamba Sherif stelde samen met Martijn Lindeboom de verhalenbundel De Komeet samen met daarin speculatieve verhalen voor een Nieuw Nederland.

In dit programma lezen alle deelnemende auteurs voor uit hun werk en bespreken met elkaar hun verschillende toekomstvisies. Dit alles wordt in goede banen geleid door schrijver en onderzoeker Louis Stiller, die zelf ook bezig is met de vraag: ‘hoe ziet de toekomst eruit?’

Science fiction: fiction?