Ga naar de inhoud

Jelte Posthumus interviewt Adriaan van Dis

Rabo Studio

za, 10 feb. - 19.00


Schrijver Adriaan van Dis is in interviews, tijdens televisieoptredens en in zijn werk vaak indrukwekkend openhartig. Zijn levensverhaal is daardoor haast onderdeel geworden van de Nederlandse geschiedenis. Het (Indische) oorlogsverleden van de familie van Adriaan van Dis (1946) is een constant gegeven in zijn oeuvre. Het verzwegen leed stond al centraal in zijn succesroman Indische duinen en is ook in zijn nieuwste roman Naar zachtheid en een warm omhelzen aanwezig.

In dit laatste boek vertelt hij over een negenjarige jongen die tijdelijk in het huis van zijn grootouders verblijft. Hij vindt daar steun bij ‘ommie’, een dienstmeisje dat zich aan haar rol ontworstelt. Beiden vinden elkaar in hun hunkering naar liefde en erkenning. In deze reconstructie van Ommies leven en die ingrijpende zomer schakelt van Dis op verrassende wijze van vroeger naar nu en laat zo zien wat het heden zegt over het verleden. Het werk wordt wel als vergeten hoofdstuk uit zijn oeuvre gezien.

Tijdens Het Grote gebeuren leest Adriaan van Dis voor uit deze persoonlijke roman en spreekt historicus Jelte Posthumus met hem over zijn werk.


Dit programma is onderdeel van het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.

Fotograaf: Geert de Groot