Ga naar de inhoud
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De keuze is reuze (moeilijk)

Nieuwsmijders, proteststemmers, complotdenken, nieuwe termen die laten zien dat de wereld is veranderd. Steeds meer mensen hebben het gevoel geen invloed te hebben op de maatschappij en daarom lezen ze maar geen nieuws meer, kiezen tégen of kiezen niet – het haalt tóch niets uit.

Zou poëzie hierbij een tegenkracht kunnen zijn? Poëzie kan keuzes beïnvloeden en invloed uitoefenen op politieke ontwikkelingen. Soms gebeurt dat met grote kracht, denk aan het optreden van Amanda Gorman tijdens de inauguratie van Joe Biden; soms kantelt een gedicht je denken op persoonlijk vlak, waardoor je andere keuzes maakt.

Tijdens Dichters in de Prinsentuin hebben we het over het maken van keuzes en de macht van de kiezer. We voeren gesprekken over de kracht van poëzie en haar invloed bij het nemen van beslissingen, het maken van keuzes. En we draaien dat om: welke keuzes zijn bepalend voor de verschijning van poëzie en voor het bereik van een gedicht?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In gesprekken, interviews en debatten gaan we na hoe gedichten tot stand komen, en hoe hele bundels. We bespreken hoe gedichten in een veranderende maatschappij hun weg vinden naar de lezer. Welke keuzes worden gemaakt in het scheppingsproces? En wat is de rol van de recensent, de uitgever, de programmamaker, de markt? We onderzoeken hoe poëzie de samenleving kan helpen vormen, of een gedicht democratisch kan worden geïnterpreteerd en of we een gedicht democratisch kunnen noemen als het stem geeft aan de gedachte, wens of keuze van een meerderheid.

Denken over keuzes levert een hoop vragen op, een stuk verwarring, maar als het goed is ook ontwarring en nieuwe inzichten. Die zullen helpen bij het kiezen. Misschien niet meteen bij de keuze tussen de verschillende poëzieprogramma’s en de vele optredende dichters dit weekend. Maar hopelijk wel, met en dankzij die poëzie, bij toekomstige keuzemomenten in het leven.

Koop nu online je ticket!